Németország egy év múlva tudna Leopard tankokat küldeni Ukrajnába

2023. január 15. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

A német fegyvergyártó óriásvállalat, a Magyarországon is terjeszkedő Rheinmetall vezetője, Armin Papperger szerint, ha Németország is csatlakozna a britekhez abban a tekintetben, hogy nyugati típusú, modern technikájú tankokkal segítenék ki az Ukránokat, az legkorábban jövőre történhetne meg – írja a Bild. A cégvezető szerint a Leopard 2-es típusú tankjaik harctéri felkészítése hónapokat venne igénybe, a több százmillió eurós költségekről nem is beszélve. Lehetséges megoldás lenne a német hadseregben rendszeresített Leopard 2-esek továbbítása ukrajnának, úgy elég gyorsan megkaphatnák a tankokat, de erről a német kormánynak kell döntenie.

Fotó: Boevaya Mashina / Wikimedia Commons
Fotó: Boevaya Mashina / Wikimedia Commons

A Leopard 2-es tankot sok országban használják, Lengyelország például a sajátjaiból adna át Ukrajnának, ha erre a németek rábólintanak. A német törvények értelmében ugyanis a fegyvereik továbbexportáláshoz szükség van az engedélyükre. Az ukrán hadsereget eddig jellemzően úgy látták el harci járművekkel a nyugati országok, hogy régi, még szovjet technikájú járműveket adtak át Ukrajnának. Az egyik ilyen ügylet éppen most zajlik, Görögország átadott Ukrajnának 40 szovjet tankot, amiért cserébe kap Németországtól 40 Marder típusú tankot, ezeket pont mostanában szállítja le a Rheinmetall. A cég vezetője szerint, ha eljutna a háború odáig, hogy Leopard 2-es tankokat is bevetnek, akkor az fordulópontot hozhat el.

„A Leopard harckocsi hihetetlenül fontos a támadáshoz és a területek visszaszerzéséhez. Ezekkel a tankokkal egy hadsereg át tud törni az ellenség állásain, és meg tudja szüntetni az elhúzódó pozíciós háborút. A Leoparddal a katonák naponta több tíz kilométert tudnak előre nyomulni” – mondta a cégvezető a népszerű termékéről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!