Dnyipróban öten meghaltak egy rakétacsapásban, Kijev és Harkiv régiókban áramkimaradásokra lehet számítani

2023. január 14. – 09:17

frissítve

Dnyipróban öten meghaltak egy rakétacsapásban, Kijev és Harkiv régiókban áramkimaradásokra lehet számítani
Az ukrán hadsereg egyik Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackja Szoledar közelében – Fotó: Reuters / Clodagh Kilcoyne

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna elnöke szerint az orosz rakétatámadások szombaton az energetikai infrastruktúrát is érintették, ami fennakadásokat okozott az áramellátásban.

„Sajnos találatok érték az energetikai infrastruktúrát. Emiatt Harkiv és Kijev régiókban most nehéz a helyzet” – mondta Volodimir Zelenszkij esti beszédében. German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerint az érintett területeken nehéz napoknak néznek elébe.

Oroszország szombaton rakétacsapáshullámot indított Ukrajna-szerte, amely Kijev és Harkiv régiót, valamint Dnyiprót sújtotta. A tisztviselők szerint legalább öt ember meghalt Dnyipróban, miután egy kilencemeletes lakóházat ért találat.

(Sky News)

Öt ember meghalt és huszonheten megsebesültek egy orosz rakétatámadásban, amely egy lakóházat ért az ukrajnai Dnyipro városában.

A becsapódás néhány órával azután történt, hogy Harkivban és Kijevben is rakétáztak az orosz csapatok.

A régió kormányzója, Valentyin Reznyicsenko elmondta, hogy a sérültek között hat gyermek van. Hozzátette: a mentési művelet folyamatban van, de az épületből kimentett valamennyi személyt kórházba szállították.

„Az oroszok terroristák mindenért meg fognak bűnhődni. Mindenki, kivétel nélkül” – írta a Telegramon.

(Sky News)

Moldova belügyminisztériuma közölte, hogy rakétadarabokat találtak az ország északi részén az Ukrajnát ért mai orosz légicsapásokat követően.

„Az Ukrajna elleni orosz légitámadást követően egy határrendészeti járőr egy rakéta maradványait fedezte fel, amelyek az Ukrajna elleni orosz légitámadásokból származnak” – közölte a minisztérium a Facebookon.

Ukrajna-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák a további támadásokra számítva, és a regionális tisztviselők arra szólították fel a helyi lakosokat, hogy ne hagyják figyelmen kívül a riasztásokat, és keressenek menedéket.

(Sky News)

Ukrajna 11 régiójában rendkívüli áramkorlátozást rendeltek el az energetikai infrastruktúrát ért orosz támadások után – közölte az ország állami hálózatüzemeltetője.

Az Ukrenegro bejegyzésében azt írja, hogy 11 régióban túllépték az országban jelenleg érvényben lévő fogyasztási határértékeket, aminek következtében kénytelenek „rendkívüli leállításokat alkalmazni”.

Az áramszolgáltató szerint ugyan a melegebb időjárásnak köszönhetően szombaton csökkent az áramfelhasználás, az energetikai infrastruktúra elleni orosz rakéta- és dróntámadások következményei továbbra is érezhetőek, különösen a reggeli és esti órákban. A cég egyúttal megismételte a polgárokhoz intézett felhívását, hogy takarékosan használják az áramot.

James Cleverly brit külügyminiszter és Patrick Sanders, a brit hadsereg főparancsnoka is felkerült Oroszország nemrég közzétett, 36 fős szankciós listájára, közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Maria Zaharova szombaton pár nevet árult csak el, mondván nem fogja a britek orrára kötni, kiket tiltottak ki:

  • James Cleverly – külügyminiszter,
  • Michael Gove – felzárkóztatási miniszter,
  • Oliver Dowdenés – a Lancasteri hercegség kancellárja,
  • Nadhim Zahawi – tárca nélküli miniszter,
  • Patrick Sanders – vezérkar főnök.

„Moszkva nem tartja célszerűnek a teljes lista közzétételét, London úgyis tisztában van vele, kikről van szó. Ha az Egyesült Királyság hivatalosan bármilyen érdeklődést mutat a kérdésben, készek leszünk tájékoztatni őket és a közvéleményt” – mondta a szóvivő.

A Litvánia északi részén, Pasvalys városa közelében pénteken történt gázvezeték-robbanást nagy valószínűséggel műszaki probléma okozta – közölte szombaton a litván gázszolgáltató.

„Az első vizsgálat azt mutatja, hogy valószínűleg egy hibás hegesztési varrat miatt történt a robbanás” – mondta Nemunas Biknius, az Amber Grid ügyvezető igazgatója, aki szerint rendszeresen karbantartották a több mint 40 éve készült gázvezetéket.

A robbanás nyomán tűz keletkezett a vezetéken, a lángok az 50 métert is elérték, és több kilométeres távolságból is láthatók voltak. A javítási munkálatok egy-két hetet vesznek igénybe.

Rishi Sunak brit miniszterelnök megerősítette, hogy Nagy-Britannia Challenger 2 márkájú harckocsikat és más tüzérségi eszközöket fog szállítani Ukrajnának. A BBC úgy értesült, hogy 12 harckocsit küldenek Ukrajnába. Sunak szombaton telefonon beszélt Zelenszkijjel és biztosította az ukrán elnököt arról, hogy Nagy-Britannia fokozza Ukrajnának szánt támogatását.

A megbeszélésről Zelenszkij is posztolt a Twitteren, azt írta, az erős szövetséges Nagy-Britannia „nemcsak a harctéren erősítenek meg minket, hanem a megfelelő jelzést küldik más partnereknek is”. A brit miniszterelnök szóvivője azt is megerősítette, hogy Sunak és Zelenszkij is üdvözölte a nemzetközi kötelezettségvállalásokat, köztük Lengyelországét, ami, Leopard tankokat biztosít.

(BBC)

Az orosz invázió miatt az ukrán polgári és kritikus infrastruktúrában keletkezett kár meghaladta a 127 milliárd dollárt – mondta az ukrán külügyminiszter első helyettese az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnáról tartott ülésén. Emine Dzsaparova szerint Ukrajna helyreállítása az egyik legnagyobb beruházási projekt lesz.

„Ukrajna Európa legnagyobb építkezési területévé válik, ami széles körű lehetőségeket biztosít a nemzetközi partnerek számára a legjobb gyakorlatok alkalmazására a tervezés, az építőipar és a technológiatranszfer területén” – mondta.

(MTI)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-hez akar látogatni, hogy az Oroszország február 24-i inváziójának első évfordulója előestéjén felszólaljon a Közgyűlés magas szintű tanácskozásán – közölte az ukrán külügyminisztérium egy magas rangú tisztviselője. Emine Dzsaparova, az ukrán külügyminiszter első helyettese az AP hírügynökségnek adott interjújában. Dzsaparova szerint az ukrán elnök tervezi a látogatást, de egyelőre kérdéses, hogy lesz-e alkalmas helyzet erre. A miniszterhelyettes megemlítette, hogy az ukrán hírszerzés szerint Oroszország „egy nagyon komoly offenzívára készül februárban.”

Ha Zelenszkij elutazik az ENSZ-be, akkor ez lesz a második külföldi útja a háború kezdete óta. Az ukrán elnök december 21-én meglepetésszerű látogatást tett Washingtonban, hogy találkozzon Joe Biden elnökkel és a Kongresszus tagjaival, akiknek megköszönte támogatásukat.

Szerhij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy a Közgyűlés február 23-án tart magas szintű vitát a háborúról, majd másnap a Biztonsági Tanács miniszteri ülése foglalkozik azzal.

(AP, MTI)

A legutóbbi harcokat követően az ENSZ emberi jogi hivatala, az OHCHR 18 096 civil áldozatot igazolt az ukrajnai háború kezdete óta. „Ez 6952 halottat és 11 144 sebesültet jelent” – mondta Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai és béketeremtési ügyekért felelős főtitkárhelyettese a világszervezet Biztonsági Tanácsának ülésén New Yorkban. Hozzátette, hogy „a tényleges számok valószínűleg jóval magasabbak”.

(ENSZ)

Robbanás történt egy gázvezetéknél Litvánia északi részén, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, közölte a fő litván gázellátó cég, az Amber Grid. A Pasvalys körzetben történt robbanásban az eddigi adatok szerint senki sem sérült meg, mivel az a lakóépületektől távol történt. A tüzet a helyszínre kiérkező tűzoltók megfékezték.

A gázvezeték Litvánia északi részének gázellátására és a Lettországba irányuló gázszállításra szolgál. A gázszállító rendszer ezen a területen két párhuzamos vezetékből áll, és az első adatok szerint a robbanás az egyiket érintette, a másik vezeték nem sérült meg. A gázellátás a sérült vezetéken keresztül megszakadt, de a körzet lakossága a másikon keresztül továbbra is hozzájut.

Nemunas Biknius, az Amber Grid vezérigazgatója szerint azonnal megkezdték az incidens körülményeinek kivizsgálását, tájékoztatták a kormány képviselőit és Pasvalys város hatóságait a kialakult helyzetről.

Közzétette szokásos napi jelentését a brit védelmi minisztérium, azt írják:

  • 2023. január 11-én az orosz Fekete-tengeri Flotta legalább 10 hajója elindult Novorosszijszkből.
  • A hajók típusát és számát megvizsgálva valószínűsíthető, hogy az oroszok a Novorosszijszkot fenyegető támadás miatt szórhatják szét a flotta részét, nem pedig támadási céllal.
  • A flotta nagyrészt továbbra is az Ukrajna felől érkező fenyegetéseket hivatott kezelni, semmi nem utal arra, hogy támadó jelleggel folytatna járőrözést.

Négy robbanás rázta meg szombat reggel 9 óra körül Kijevet, a hatóságok felszólították az ukrán főváros lakóit, hogy maradjanak az óvóhelyeken. További részleteket egyelőre nem közöltek, azt még nem derült ki, hogy a légvédelem lelőtte-e a rakétákat. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Twitteren azt írta, a robbanások az ukrán főváros Dnyiprovszkij kerületében, a Dnyipro folyó keleti partján hallatszottak.

(Kijev Independent)

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), az ENSZ nukleáris felügyelő szerve bejelentette, hogy hamarosan állandó jelenléttel rendelkezik majd Ukrajna mind az öt nukleáris létesítményénél, köztük a Csernobili atomerőműnél is. Jelenleg csak az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai erőműben van állandó NAÜ-jelenlét.

(Guardian)

Az ENSZ politikai ügyekért felelős vezető tisztviselője a Biztonsági Tanács ülésén azt mondta, hogy "semmi jele annak, hogy a harcok véget érnének" Ukrajnában, "az uralkodó logika a katonai logika, és jelenleg nagyon kevés, vagy egyáltalán nincs párbeszéd.

(Guardian)

Az orosz-ukrán háború pénteki híreit itt tudja újraolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!