Az orosz külügyminisztérium tisztviselője szerint Belarusz is csatlakozhat az ukrajnai konfliktushoz, ha őt vagy Oroszországot megtámadnák

2023. január 13. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz külügyminisztérium egyik magasrangú tisztviselője, Alekszej Poliscsuk az orosz állami hírügynökségnek, a Taszsznak adott interjúban többek között arról beszélt, Belarusz beléphet az orosz-ukrán háborúba, ha „Kijev úgy dönt, hogy megszállja az országot”.

Moszkva még februárban ugródeszkaként használta Belaruszt Ukrajna lerohanásához, és azóta csapatokat telepített az országba, ahol közös hadgyakorlatokat tartanak a belarusz haderővel. Az orosz–belarusz regionális katonai egység köteléke január 16-tól február elsejéig tart közös hadgyakorlatot. Bár a brit védelmi minisztérium szerint egyelőre kevés esély van arra, hogy Oroszország északról, a belarusz csapatokkal közösen indítson támadást, az országba érkező orosz csapatok miatt Zelenszkij felszólította az ukrán katonákat, hogy „álljanak készenlétben a határon és a Belaruszhoz közeli régiókban”.

Ezzel párhuzamosan a NATO folyamatosan növeli a készültségét a keleti határain, legutóbb Amerikából érkeztek katonai járművek, köztük többszáz tank Európába.

Oroszország és Belarusz decemberben (Putyin minszki látogatása során) kötött megállapodást a katonai együttműködésük fokozásáról. Azóta folyamatosan nő az Ukrajnát északról határoló országban az orosz egységek létszáma. Poliscsuk a Tassnak azt mondta:

„Jogi szempontból a katonai erő alkalmazása a kijevi rezsim részéről, illetve a belarusz vagy orosz területnek az ukrán fegyveres erők általi megszállása elegendő ok a kollektív válaszlépésre”.

Hozzátette, a két ország vezetőin múlik, hogy meghozzák-e ezt a döntést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!