Amerikai tankok érkeztek Európába a NATO keleti szárnyának megerősítésére

2023. január 11. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO keleti szárnyának megerősítését célzó misszió részeként katonai járművek, köztük többszáz tank érkezett az Egyesült Államokból a hollandiai Vlissingenbe szerdán – írja a SkyNews.

A harckocsik egy nappal azután érkeztek Európába, hogy egy hiperszonikus cirkálófegyverekkel felfegyverzett orosz hadihajó gyakorlatozott a Norvég-tengeren. Vlagyimir Putyin a múlt héten új generációs, hiperszonikus cirkálórakétákkal felfegyverkezett fregattot küldött az Atlanti-óceánra is, így jelezve a Nyugatnak, hogy Oroszország nem hátrál ki az Ukrajna elleni háborúból.

A nyugati államok továbbra is jelentős mennyiségű fegyverrel és segélycsomagokkal is támogatják Ukrajnát, az Egyesült Államokban kiképzést is tartanak az ukrán katonáknak, hogy hatékonyan tudják használni a Patriot légvédelmi rendszert. Az Egyesült államok mellett már az Egyesült Királyság is fontolgatja, hogy harckocsikat küldjön Ukrajnába.

Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Nemcsak az Ukrajnával határos országokban erősítik a katonai szövetség egységeit. Amint Finnország és Svédország csatlakozik a szövetséghez, a nyolc sarkvidéki államból hét NATO-tag lesz, az Északi-tengeren is különösen kényes kérdéssé teszi majd az oroszok fegyverkezését. A szövetség az utóbbi hónapokban növelte katonai súlyát a régióban, és különleges katonai hadgyakorlatokat is tartottak Norvégiában, nem messze az orosz határtól. Arról, hogy Oroszország továbbra is folytatja katonai bázisainak bővítését az Északi-sarkvidéken ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!