Az oroszok azt állítják, elfoglalták Szoledart

2023. január 13. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország azt állítja, hogy több hónapos harc után átvette az ukrajnai Szoledar ellenőrzését, írja a BBC. A Taszsz és az Interfax orosz hírügynökség is tényként közölte az információt, „döntő lépésnek” nevezve a város elfoglalását. Az orosz védelmi minisztérium szerint Szoledar elfoglalása azért fontos, mert így elvágják az ukrán erőket közeli Bahmutban, ahol szintén heves harcok folynak.

Ukrán forrásból még nem erősítették meg a sóbányaváros elfoglalását, reggel még azt közölték, hogy még mindig harcolnak érte. A Szoledar körüli harcok a háború legvéresebbjei közé tartoznak, Donyeck megye kormányzója csütörtökön azt mondta, még 559 civil, köztük 15 gyermek tartózkodik a városban, de a heves harcok miatt képtelenség evakuálni őket.

Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) munkatársa, Oroszország-szakértő szerint Szoledar elfoglalása nem hoz nagy változást a fronton, mert Bahmut utánpótlási vonalait így sem tudják elvágni az oroszok. A szakértővel a háború állását elemeztük, cikkünkből kiderül, hogy az oroszok is iszonyatos veszteségeket szenvedtek eddig.

(BBC, Taszsz)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!