Abramovics már a háború kitörése előtt a gyerekeinek adta vagyona egy részét, hogy megússza a szankciókat

2023. január 6. – 15:01

frissítve

Abramovics már a háború kitörése előtt a gyerekeinek adta vagyona egy részét, hogy megússza a szankciókat
Roman Abramovics az ukrán gabonaexport átengedéséről szóló egyezmény aláírási ceremóniáján 2022 júliusában – Fotó: Ozan Kose / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kiszivárgott iratok szerint Roman Abramovics orosz oligarcha, a Chelsea korábbi tulajdonosa a háború kitörése előtt néhány héttel a gyerekeire írathatta át több offshore cégét is, hogy elkerülje az akkor még csak belengetett szankciókat – írja a Guardian.

A dokumentumok alapján Abramovics 2022 februárjának elején 10 ilyen vagyonkezelő céget osztott szét hét gyermeke között. A cégek összesen legalább 4 milliárd dollárnyi vagyonért feleltek, bár a Guardian szerint a valós szám ennél akár sokkal magasabb is lehet. Abramovics néhány nappal azután íratta át a cégeket, hogy néhány kormány megfenyegette Oroszországot, hogy ha megtámadja Ukrajnát, akkor zárolják az orosz oligarchák külföldi vagyonát.

Szakértők szerint ez egy okos lépés volt Abramovicstól, mert egyrészt első ránézésre teljesen legális volt, másrészt nagyban megnehezítheti a hatóságok munkáját, akik így lehet, hogy nem tudnak lefoglalni olyan vagyontárgyakat (például jachtokat), amikről korábban azt hitték, hogy az oligarcháé. Persze így felmerül a kérdés, hogy ki lehet-e terjeszteni a szankciókat a közvetlen családjára, mint Putyin esetében.

A hatóságok például nehézségekbe ütközhetnek, ha megpróbálják lefoglalni az Eclipse nevű szuperjachtot. A 700 milliárd forintot érő, 9 szintes, saját rakétaelhárító rendszerrel felszerelt, 163 méteres hajószörnyről korábban mindenki azt gondolta, hogy Abramovicsé. A jacht azonban az Europa Trust tulajdonában van, aminek február óta nem az oligarcha a kedvezményezettje, hanem a gyerekei.

A vagyonelkobzás nehézségeiről még márciusban írtunk. Az üzletember valószínűleg nem tudta mindenét kimenteni, ugyanis még áprilisban egy razzia során 7 milliárd dollárnyi vagyonát zárolták. A razziáról novemberben kiderült, hogy törvénytelen volt, a rendőrség bocsánatot kért az érintett cégektől, és kártérítést is fizetniük kell.

Abramovics nemcsak orosz, hanem izraeli és portugál állampolgár is, és az USA például nem is vetett ki rá szankciókat. A Bloomberg szerint ezt Ukrajna kérésére teszik, mert az ukrán vezetés abban bízik, vagy bízott, hogy Abramovics segíthet a béketárgyalások lebonyolításában. Március elején többször is találkozott ukrán képviselőkkel, bár az egyik ilyen találkozó után mérgezés tünetei jelentek meg nála is, valamint az ukrán delegáció néhány tagjánál is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!