Eladta a Chelsea-t Abramovics, az amerikai vevő befagyasztott számlára utal 2,5 milliárd fontot

2022. május 7. – 07:48

Másolás

Vágólapra másolva

Megszületett az egyezség, orosz milliárdos után amerikai milliárdos lesz a Chelsea új tulajdonosa. Todd Boehly – és a mögötte álló konzorcium – összesen 4,25 milliárd fontot fizet a londoni futballklubért. Ez 5,2 milliárd euróval egyenlő, forintban 1976 milliárd, ez a nominális értéken számított éves magyar GDP 3,5 százaléka – ebből az összegből 2,5 milliárdot a részvényekért fizet Boehly, a többit fejlesztésre, többek között a csapat új stadionjára költi el.

Roman Abramovics azután kényszerült arra, hogy eladja a patinás, de igazán az ő befektetése révén naggyá tett klubot, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, ami miatt nemzetközi szankciókat vezettek be Moszkva ellen. Ez a Vlagyimir Putyinhoz közeli orosz milliárdost is érintette, aki azonban az eladás után sem jut közvetlenül a pénzéhez. Az őt és más orosz milliárdosokat érintő szankciókról itt olvashat bővebben.

Boehly – aki a Los Angeles Dodgers baseball klub társtulajdonosa is – egy befagyasztott számlára utalja a 2,5 milliárd fontot, ahonnan az karitatív tevékenységre megy el. Az ügylet, amelyben Boehly mögött a konzorciumban ott áll a Clearlake Capital, Mark Walter és a svájci milliárdos Hansjoerg Wyss, vélhetően május végére zárul le.

Todd Boehly, aki hamarosan a Chelsea tulajdonosa lesz – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP
Todd Boehly, aki hamarosan a Chelsea tulajdonosa lesz – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Boehly vagyonát a Forbes 4,5 milliárd dollárra becsüli.

Abramovics a Chelsea-t 2003-ban 190 millió fontért vette meg. A Szibnyefty olajvállalat révén meggazdagodott – 2000-ben Vlagyimir Putyint is hatalomra segítő -oligarcha egykor Oroszország leggazdagabb embere volt, vagyona egy időben a 40 milliárd dollárt is elérte, tavaly vagyonát 14,5 milliárd dollárra becsülték.

A Chelsea hatszoros bajnoka a Premiere Leauge-nek, egyszer az ötvenes évekből, majd az Abramovics-érából. A Bajnokok-ligáját kétszer nyerte meg, legutóbb tavaly, idén azonban erre már nincs esélye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!