Ukrán külügyminiszter: Amíg Orbán marad, semmi sem változik az országaink közötti kapcsolatokban

2022. december 30. – 06:36

frissítve

Ukrán külügyminiszter: Amíg Orbán marad, semmi sem változik az országaink közötti kapcsolatokban
Áramszünet Kijevben december 29-én . Fotó: Mustafa Ciftci / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Zelenszkij szokásos esti videóüzenetében arról beszélt, hogy a leghevesebb harcok területein, azaz Donyeckben és Luhanszkban az ukrán csapatok továbbra is tartják állásaikat, egyes frontszakaszokon előre is nyomultak.

Megemlítette, hogy idén nemcsak fenntartották Ukrajna légvédelmét, de meg is erősítették, így 2023-ban az még hatékonyabb lesz, így garantálva az egész kontinens biztonságát.

2023 legfontosabb feladatának a villamosenergia-termelés és energiaellátás biztosítását nevezte. A stratégia megvalósításhoz időre van szüksége az országnak, sok erőfeszítést fog igényelni, de mindenképp meg fog valósulni – mondta Zelenszkij.

Az ukrán főváros 2022-ben 700 órát töltött légiriadó alatt – jelentette a város katonai közigazgatásának vezetője. Szerhij Popko szerint Kijevet 52 légicsapás érte, a támadásokban mintegy 600 épületet romboltak le az oroszok. 120 civilt k(öztük 5 gyereket) öltek meg és 495-en (köztük 30 gyermek) sérült meg.

(Guardian)

Közösségi gyűjtésbe fogtak még november közepén a csehek, hogy 15 darab Viktor légvédelmi rendszert tudjanak küldeni Ukrajnának. A cseh gyártmányú rendszer egy átalakított Toyota Land Cruiser terepjáróra szerelt KPVT nehézgéppuskát takar, leginkább drónok ellen (főleg az iráni Shahed-136 kamikaze drónok ellen) és légicsapások esetén vethető be hatékonyan. A pénzgyűjtő oldalon 90 millió korona volt a cél, végül kicsit több, 92 millió (1,5 milliárd forint) jött össze.

„Erős, négyliteres motorjának és összkerékhajtásának köszönhetően a Victor menettulajdonságai kiválóak, és gyors mozgást biztosít a nehéz terepen is”

– írják az oldalon, itt pedig megtekinthető Viktor akcióban:


Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Ukrajna és Magyarország kapcsolataiban semmi sem fog változni, amíg Orbán Viktor marad Magyarország miniszterelnöke, írja az ukrán Interfax.

„És nem fog változni [a kapcsolatokban], amíg Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke marad, mivel ő már eldöntötte, milyen úton jár” – mondta Kuleba az Interviewernek adott interjújában.

A miniszter ugyanakkor megjegyezte, hogy a háború kezdetéig szoros kapcsolatokat ápolt magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel.

„Tényleg megpróbáltam újraindítani az ukrán-magyar kapcsolatokat, és ő is nyitottnak bizonyult, néhány dologban sikerült is előre lépnünk. Ő az egyetlen az uniós államok külügyminiszterei közül, akivel február 24-e óta egyszer sem beszéltem. Szerintem ez magáért beszél” – mondta Kuleba.

Alekszandr Volfovics, a belarusz biztonsági tanács titkára azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy „regionális konfliktust akar provokálni”, és azt állította, hogy „valószínűtlen”, hogy a csütörtökön lelőtt ukrán légvédelmi rakéta véletlenül lépett volna be Belarusz légterébe.

„Kevés okunk van azt hinni, hogy véletlenül lépett be a légterünkbe. Minden jel szerint úgy tűnik, hogy itt valamilyen tervet valósítottak meg” – mondta Volfovics.

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtökön délelőtt 10 és 11 óra között Belarusz területére zuhant egy S-300-as rakéta, amit az ország légvédelme hatástalanított.

(Guardian)

Fotó: Valentin Ogirenko / Reuters
Fotó: Valentin Ogirenko / Reuters

Egy helyi lakos átöleli egy barátját, miután az édesanyja háza megsérült egy orosz dróntámadás során Kijevben.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyelőre nem tartja időszerűnek a megbeszéléseket az Ukrajnában háborút folytató Oroszország és Belarusz elleni szankciók enyhítéséről vagy feloldásáról. „Az orosz és belarusz állam és kormány elleni szankciók maradnak és maradniuk is kell” – mondta újévi beszédében a 69 éves német sportvezető.

A NOB elítélte, amikor röviddel a pekingi téli olimpia után az orosz haderő – fehérorosz támogatással – bevonult Ukrajnába, és kérte, hogy egyik támadó fél országában se rendezzenek nemzetközi sporteseményt. Ezen felül a versenyeken, találkozókon nem szerepelhetnek a két ország nemzeti szimbólumai, a sportolóik pedig a legtöbb sportágban nem indulhatnak a nagy nemzetközi viadalokon.

(MTI)

Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és az ukrán hadvezetés több más tagja ellen azon a címen, hogy Mariupolban tiltott harci eszközöket és módszereket alkalmaztak – közölte pénteken a hatóság sajtószolgálata.

Az ukrán hadsereg által az azovi-tengeri kikötővárosban elkövetett bűncselekmények kivizsgálására létrehozott törzs pénteki ülésén elhangzott, hogy Mariupol teljes átvizsgálása eredményeképpen több mint háromezer civil holttestére bukkantak, a városnak okozott kár pedig a becslések szerint 176 milliárd rubel (mintegy 925 milliárd forint).

„Mivel a civileknek nem állt módjukban elhagyni a várost, és élelem után kutatva jártak, élő céltábláivá váltak az ukrán büntetőosztagosoknak, akik különböző típusú fegyverekkel gyilkoltak. Csak 2022 áprilisában 51 civil holttestét találták meg az ukrán csapatok által elhagyott állásokban, a város teljes felszabadítása és ellenőrzése után pedig számuk meghaladta a háromezret” – áll az SZK jelentésében.

Az orosz hatóság szerint az ukrán nemzeti gárda szándékosan akadályozta a civilek evakuálását a városból. A jelentés egy DNS-adatbázis létrehozását javasolja, ami segíthetné a nyomozást és a Mariupolban meghalt személyek hozzátartozói is megtudhatnák, mi történt eltűnt szeretteikkel.

Mariupolról itt írtunk részletesen.

(MTI)

Bridget A Brink, az Egyesült Államok kijevi nagykövete újévi videóüzenetet küldött az ukrán népnek, amelyben azt ígéri, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja az országot. A Twitteren közzétett, „Az Egyesült Államok 2023-ban is partnerként és barátként áll majd Ukrajna mellett, békés új évet kívánok Önöknek” feliratú videoklipben Brink azt mondja, hogy „az Egyesült Államok továbbra is partnerként és barátként áll Ukrajna mellett”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök este videoüzenetben közölte, hogy az ukrán légvédelem aznap 54 orosz rakétát és 11 drónt vert vissza. Több tucat másik rakétát azonban nem sikerült elkapni, ami miatt ismét sérült az energia-infrastruktúra, áramkimaradások voltak Kijevben, Odessza és Herszon körül, valamint a nyugati Lviv környékén.

„De ez semmi ahhoz képest, ami történhetett volna, ha nincsenek hősies légvédelmi tüzéreink és légvédelmünk”

– mondta Zelenszkij.

A Reuters csütörtökön készült felvételei azt mutatták, amint a mentőszolgálat munkatársai a robbanás által lerombolt kijevi házak parázsló roncsai között kutatnak, az égen pedig rakéták füstcsíkjait látják. A tisztviselők korábban azt mondták, hogy több mint 120 rakétát lőttek ki a csütörtöki támadás során.

Több mint 18 lakóépület és 10 kritikus infrastrukturális létesítmény semmisült meg a legutóbbi támadásokban.

(Guardian)

1000 fémdetektort és 100 bomba-hatástalanító készüléket küld Ukrajnába Nagy-Britannia, hogy segítsék az aknamezők felszámolását az országban – közölte pénteken az ország. A fémdetektorokat a német Vallon cég gyártotta, és azok alkalmasak a csapatoknak a biztonságos útvonalak megtisztításában.

„Az, hogy Oroszország taposóaknákat használ és a polgári infrastruktúrát veszi célba, aláhúzza Putyin inváziójának megdöbbentő kegyetlenségét” – mondta Ben Wallace brit védelmi miniszter egy nyilatkozatban.

„Ez a legújabb brit támogatási csomag segíteni fog Ukrajnának abban, hogy biztonságosan megtisztítsa a földterületeket és épületeket, miközben visszaszerzi jogos területét”.

(Guardian)

December 29-e csütörtök éjjel kettő után a kijevi önkormányzat riasztást adott ki a Telegramon, arra felszólítva a lakosságot, hogy vonuljanak az óvóhelyekre. Ezzel párhuzamosan felzúgtak a szirénák a városban. Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója a Telegramon közölte, hogy „drónok támadása” van folyamatban.

(Reuters)

  • Csütörtök hajnalban Oroszország újabb nagyszabású rakétatámadást indított Ukrajna ellen. Késő délelőttig az ország nagy részében érvényben volt a légiriadó. A támadás főleg az energetikai infrastruktúrát célozta, százezrek maradtak áram és víz nélkül Kijevben és Lvivben is.
  • Kijevben hároman, Herszonban ketten sérültek a rakétatámadásokban. Bár az ukrán légvédelem a rakéták és drónok többségét lelőtte, a törmelékek több lakóépületet megrongáltak többek között a kijevi, a herszoni, a harkivi és a zaporizszsjai régióban is.
  • Az ukrán légvédelem egy rakétája landolhatott Belarusz területén egy szántóföldön, az ukrán határhoz közel. A belarusz védelmi minisztérium szerint a rakétát a belarusz légvédelem lőtte le.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, Oroszország nem fogadja el az ukránok békefeltételeit, és nem fogja tárgyalási alapként használni Zelenszkij béketervét.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!