Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság az ukrán hadvezetés ellen Mariupol ügyében

2022. december 30. – 13:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és az ukrán hadvezetés több más tagja ellen azon a címen, hogy Mariupolban tiltott harci eszközöket és módszereket alkalmaztak – közölte pénteken a hatóság sajtószolgálata.

Az ukrán hadsereg által az azovi-tengeri kikötővárosban elkövetett bűncselekmények kivizsgálására létrehozott törzs pénteki ülésén elhangzott, hogy Mariupol teljes átvizsgálása eredményeképpen több mint háromezer civil holttestére bukkantak, a városnak okozott kár pedig a becslések szerint 176 milliárd rubel (mintegy 925 milliárd forint).

„Mivel a civileknek nem állt módjukban elhagyni a várost, és élelem után kutatva jártak, élő céltábláivá váltak az ukrán büntetőosztagosoknak, akik különböző típusú fegyverekkel gyilkoltak. Csak 2022 áprilisában 51 civil holttestét találták meg az ukrán csapatok által elhagyott állásokban, a város teljes felszabadítása és ellenőrzése után pedig számuk meghaladta a háromezret” – áll az SZK jelentésében.

Az orosz hatóság szerint az ukrán nemzeti gárda szándékosan akadályozta a civilek evakuálását a városból. A jelentés egy DNS-adatbázis létrehozását javasolja, ami segíthetné a nyomozást és a Mariupolban meghalt személyek hozzátartozói is megtudhatnák, mi történt eltűnt szeretteikkel.

Mariupolról itt írtunk részletesen.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!