Belarusz védelmi minisztérium: a légvédelem lőtte le az ukrán S-300-as rakétát

2022. december 29. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

A belarusz védelmi minisztérium közölte: az elsődleges vizsgálat alapján a Belarusz területére zuhant S-300-as rakétát az ország légvédelme hatástalanította.

Az incidens délelőtt 10 és 11 óra között történt – akkor, amikor Oroszország rakéták sokaságát lőtte ki Ukrajna nagyvárosaira országszerte.

A belarusz állami hírügynökség, a BelTA szerint a Belaruszban landolt rakéta ukrán területről érkezett, és közzétett egy fényképet is, amelyen egy üres mezőgazdasági területen fekvő S-300-as rakéta részei láthatóak.

A belarusz védelmi minisztérium szerint a rakétát az ukránok lőtték ki. A szovjet időszakból származó rakétákat Ukrajna csak a légvédelmi rendszer részeként, az orosz rakéták ellen használja, míg Oroszország a jelek szerint átalakított S-300-asokkal szárazföldi célpontokat is támad.

A védelmi minisztérium Telegram-csatornáján közölt jelentés szerint a belarusz légvédelem Breszt megye Ivanava kerületében, Harbaha településnél (15 kilométerre az ukrán határtól) lőtte le a rakétát, melynek darabjait egy szántóföldön találták meg. Az eseményről tájékoztatták Alekszandr Lukasenko belarusz elnököt.

A breszti régió katonai komisszárja, Oleg Konovalov az állami BelTA hírügynökség által a közösségi médiában közzétett videóüzenetben azt üzente a helyi lakosoknak:

„Egyáltalán nincs miért aggódniuk. Sajnos az ilyesmi előfordul”.

Az incidenst egy novemberi esethez hasonlította, amikor egy vélhetően az ukrán légvédelem által kilőtt S-300-as véletlenül a NATO-tag Lengyelország területén landolt.

A védelmi minisztérium nem adott tájékoztatást áldozatokról, és közölte, hogy a közeljövőben részletesebb információkkal fog szolgálni.

(Guardian, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!