A Kínából érkezőket koronavírus-tesztre kötelezi az Egyesült Államok

2022. december 29. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok kötelező koronavírus-tesztelést ír elő minden Kínából érkező utazóra – írja az MTI az amerikai közegészségügyi hatóság döntése nyomán. Az intézkedés január 5-én lép életbe, és minden 2 évnél idősebb beutazóra érvényes lesz, aki Kínából érkezik, így az amerikai állampolgárokra is vonatkozik. Az utazóknak két napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük, és azt a repülőgépre szállás előtt kell bemutatniuk.

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (US Centers for Disease Control and Prevention) közleménye szerint a szigorítást a Kínában tapasztalt növekvő fertőzésszám miatt vezetik be. Azt is megjegyzik: kevés pontos és átlátható információ áll rendelkezésre a távol-keleti országból, az ott előforduló vírusvariánsokat is beleértve. Ezek az adatok kritikusan fontosak a járvány terjedésének figyelemmel követése szempontjából annak érdekében, hogy mérsékelhessék az új vírusvariánsok bejutását az országba – olvasható a járványügyi hivatal közleményében.

Olaszország szerdán döntött úgy, hogy kötelező koronavírus-tesztet vezet be a Kínából érkezők számára, miután az utóbbi napokban, a milánói Malpensa repülőtéren az ázsiai országból érkezők körében végzett tesztek csaknem fele pozitív lett.

Kínában azután robbant be ismét a járvány, hogy a pekingi vezetés részben a gazdaság működésének helyreállítása érdekében, részben az országos tüntetési hullám hatására enyhítette a koronavírus miatt korábban bevezetett korlátozásokat. Január 8-tól ráadásul ismét igényelhetnek útlevelet a külföldi utazást tervező kínaiak, miután az enyhítés részeként eltörölték az országba érkezőkre vonatkozó karanténszabályt, illetve feloldották a repülőjáratok számának korlátozását is. Ez az online keresések adatai szerint már most utazási hullámot gerjesztett az országban – bár az érdeklődők többsége nem az USA-ba vagy Európába utazna, hanem a nekik közeli távol-keleti országokba, Makaóra, Hongkongba, Japánba, Thaiföldre vagy Dél-Koreába.

A lazításról egyébként akkor döntött a kínai vezetés, amikor amúgy is éppen felfutóban volt egy új járványhullám. A sanghaji iskolákban már pár nappal az enyhítés után ismét online oktatást rendeltek el a növekvő esetszám miatt, majd pár napja a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság belső ülésén olyan, később kiszivárgott, de hivatalosan meg nem erősített adatokat mutattak be, amelyek szerint csaknem 250 millió ember kaphatta el Kínában a koronavírust december 1-20. között (a hivatalos számokban 62 592 fertőzött szerepel).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!