A cseh házelnök szerint Orbán Viktor számára nagyon nehéz lehet a visszaút az illiberális demokráciából

2022. december 17. – 21:24

Másolás

Vágólapra másolva

„A magyar álláspont Ukrajnával, az ukrajnai háborúval, illetve Oroszországgal kapcsolatban sokak számára volt ébresztő, és rádöbbentek, mi zajlott Magyarországon az utóbbi esztendőkben. Sokan ugyanis nem akarták észrevenni, hogyan szalámizzák le fokozatosan a magyar demokráciát – de most észrevették a különbséget, ahogy azt is, hogy Magyarország néha nagyon szofisztikáltan, néha nagyon nyíltan támogatja az oroszokat. S ez sokak számára már vörös vonal volt”

– jelentette ki a cseh képviselőház elnöke, akivel a pozsonyi Napunk készített interjút. Markéta Pekarová Adamová meglehetősen világosan magyarázza el ebben, mi az oka annak, hogy élesen elhatárolódott bármiféle együttműködéstől a mai magyar kormánnyal, sőt, miért véli úgy:

Magyarország Vlagyimir Putyin trójai falova az EU-ban.

A kérdésre, fenntartja-e az idevágó kemény kijelentését, a cseh házelnök azt mondta, „ha a tényeket nézzük, minden erre utal”, és tételesen ki is fejtette, hogy az elmúlt hónapok magyar diplomáciai döntéseinek sorozata miként támasztja ezt alá.

Az interjú előzménye, hogy Markéta Pekarová Adamová és Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke sem volt hajlandó egy asztalhoz ülni a magyar féllel a V4-házelnökök találkozóján néhány hete, inkább lemondták azt. Az erre vonatkozó kérdésre most a cseh házelnök azt mondta, mivel a V4 alapvetően egy parlamentarista együttműködés,

„erős jelzés, hogy nem ülünk le egy asztalhoz olyannal, akinek kifogásoljuk a viselkedését vagy nyilatkozatait bizonyos dolgokkal kapcsolatban.”

Azt megérti, hogy a kormányközi együttműködés fenntartásában Csehország és az Európai Unió is érdekelt, ugyanakkor – mint mondta: „nem hagyhattuk figyelmen kívül a magyarországi helyzetet és azt sem, hogy manipulálja Európa többi országát.”

Adamová szerint Orbán Viktor számára nagyon nehéz lehet a visszaút az illiberális demokráciából. Szerinte az országoknak nem szabad tovább mentegetniük Orbán és az általa vezetett Magyarország viselkedését. Meg kell nevezni a problémákat, és rá kell mutatni, mi Magyarország zsarolási taktikája egyes témák kapcsán, mondta.

A cseh házelnök újabb, igen kemény nyilatkozata nem az első komoly, a korábbiaknál is súlyosabb uniós, sőt, a visegrádi együttműködésből megfogalmazott kritika az Orbán-kormány számára, már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy a korábbi nagy V4-egység megszűnt: a korábbi nagy lengyel–magyar barátság sem olyan egyértelmű már, mint volt, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a V4-es töredezésről pedig itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!