A csehek szerint elfogadhatatlan a magyar kormány politikája, elmarad a V4-házelnökök jövő heti találkozója

2022. november 17. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

Markéta Pekarová Adamová cseh házelnök és Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke sem volt hajlandó egy asztalhoz ülni a magyar féllel a V4-házelnökök soron következő, jövő hét pénteki találkozóján, és a Seznamzpravy.cz úgy tudja, hogy a lengyel szejm két kamarájának vezetői sem vettek volna részt a találkozón. Végül kedden a szlovákok tájékoztatták őket arról, hogy a V4-ek házelnökeinek találkozóját nem tartják meg a tervezett időpontban, vagyis jövő hét pénteken – közölte a lappal Markéta Pekarová Adamová külpolitikai tanácsadója, Zdeněk Beránek.

Vystrčil a Seznam Zprávynak megerősítette, hogy nem volt hajlandó elmenni a tervezett találkozóra. Eredetileg úgy tervezte, hogy a szenátus egyik alelnökét küldi maga helyett.

„Vegyük például azt, hogy a magyarok kétoldalúan tárgyalnak Oroszországgal bizonyos energiahordozók szállításáról. Ez nem teszi lehetővé az uniós országok egységes álláspontját, és ezzel együtt a céljaink előmozdítását sem ebben az energiaválságban. Szerintem jó, ha észszerű és mérsékelt módon mutatjuk ki a rosszallásunkat, ami például a V4-ek szintjén úgy lehetséges, hogy az alelnök vagy az alelnök asszony megy oda a szenátus nevében” – mondta Vystrčil a rendezvény lemondását megelőzően.

Fotó: Miloš Vystrčil / Facebook
Fotó: Miloš Vystrčil / Facebook

Adamová a lapnak azt mondta: Magyarország Oroszország trójai falova, márpedig ez elfogadhatatlan, és ezt jelezni kell. „A magyarok mindig utolsóként egyeznek bele egy-egy szankciós csomagba, engedményeket kérnek, és azzal fenyegetőznek, hogy nem támogatják a további szankciókat. Képesek arra is, hogy belföldön visszaéljenek a háborús témával az EU ellen. Ők Oroszország trójai falova, és fontosnak tartom, hogy egyértelmű jelzést küldjünk nekik, hogy ez elfogadhatatlan” – fogalmazott.

A lap szerint Adamová már többször nyíltan kritizálta Orbán politikáját, illetve ahogy őt, úgy Vystrčilt is zavarja a kormány puha hozzáállása az Ukrajnát ért orosz agresszióhoz, csakúgy, mint a „nem kollegiális” magyar energiapolitika alkalmazása. A cseh kormánykörök ugyanakkor nem állnak bele nyíltan a magyar kormányba: a Seznam Zprávy szerint taktikai hallgatást alkalmaznak az ODS (Polgári Demokrata Párt) Fideszhez való kötődése miatt.

Már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy a korábbi nagy V4-egység megszűnt: a korábbi nagy lengyel–magyar barátság sem olyan egyértelmű már, mint volt, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a V4-es töredezésről pedig itt olvashat bővebben.

A történtekről kérdéseket küldtünk a külügyminisztériumnak, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!