Kivégezték a második, tüntetéseken letartóztatott férfit Iránban

2022. december 12. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

Miután múlt hét csütörtökön végrehajtották az országos tüntetésekhez köthető első kivégzést Iránban, hétfőn az iráni hatóságok közölték, egy másik elítéltet is kivégeztek – írja a Guardian.

Ezzel már kettőre emelkedett azoknak a száma, akiket a tüntetéseken való részvételük miatt végeztek ki az országban. Ez a szám várhatóan emelkedni fog, miután már legalább hét embert halálra ítéltek, sokakat pedig olyan bűncselekmények elkövetésével vádolnak, amikért halálbüntetés is kiszabható. A most kivégzett Madzsidreza Rahnavardot azzal vádolták, hogy a Mahsza Amini őrizetben bekövetkezett halála miatt kirobbant tüntetések alatt, november 17-én Meshed városában halálosan megkéselte a biztonsági erők két tagját, négy másikat pedig megsebesített.

Az iráni igazságszolgáltatás által működtett hírügynökség az áldozatokat az iráni Forradalmi Gárda alá tartozó félkatonai önkéntesként azonosította.

Az első kivégzett férfihoz hasonlóan Rahnavaradot is a teheráni Forradalmi Bíróság ítélte el. A bíróság jellemzően zárt ajtók mögött tartja a tárgyalásokat, korábban számos nemzetközi bírálat érte, amiért nem engedik meg a perbe vont személyeknek, hogy maguk válasszák ki az ügyvédeiket, vagy megnézzék az ellenük szóló bizonyítékokat. A kivégzésre hétfő reggel, nyilvánosan került sor.

Iránban szeptember óta tüntetések sora zajlik, miután egy 22 éves nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet emberei őrizetbe vettek, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt a rendőrautóban megverték, pár nappal később Amini belehalt sérüléseibe. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk. Hogy hogyan élik most a mindennapjaikat a nők Iránban, mit várnak a demonstrációktól, arról lapunk ott élőket kérdezett, erről ebben a cikkben olvashatnak.

A tüntetések szeptember közepi kezdete óta legalább 488 embert öltek meg, 18 200 embert pedig őrizetbe vettek a hatóságok az Emberi Jogi Aktivisták Iránban nevű csoport szerint, amely figyelemmel kíséri a tiltakozásokat.

Az Iráni Emberi Jogi Szervezet szerint az állami fellépés következtében legalább 378 ember halt meg, köztük 47 gyerek. A hatóságok a tüntetések miatt nyolc embert ítéltek halálra, az Amnesty International szerint pedig legalább 21 embert vádoltak meg olyan bűncselekményekkel, amelyek akár halálbüntetést is vonhatnak maguk után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!