Jól alakult a beszélgetés Zelenszkij és Novák között Kijevben a magyar államfő diplomáciai igazgatója szerint

2022. november 30. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin ukrajnai útjáról árult el részleteket Altusz Kristóf, a köztársasági elnök diplomáciai igazgatója a Mandinernek.

A lap a Nováknak küldött meghívót is közzétette, amivel azt szerették volna igazolni, a köztársasági elnök, és nem a miniszterelnök kapott meghívást Kijevbe. Valójában azonban Orbán Viktort már júniusban meghívta Zelenszkij Ukrajnába, miután telefonon beszéltek. Akkor meg is kérdeztük Havasi Bertalant, a kormányfő sajtófőnökét, hogy elfogadja-e Orbán a meghívást. Havasi azt válaszolta: „Ahogy megszokhatták, a miniszterelnök minden hivatalos nemzetközi programjáról kellő időben tájékoztatást adunk a szerkesztőségeknek”.

Novák Katalin november 26-án utazott Kijevbe, az utazással kapcsolatban hétfőn kerestük az ukrán külügyminisztérium sajtóosztályát, Havasi Bertalant és a Sándor-palotát is. Csak utóbbitól jött eddig válasz: „A köztársasági elnöknek az Alaptörvényben meghatározott feladatai közé tartozik a magyar állam képviselete, és e feladatkörében eljárva, az ukrán elnök meghívására érkezett Kijevbe”.

Volodimir Zelenszkij és Novák Katalin Kijevben 2022. november 26-án – Fotó: Ruslan Kaniuka / NurPhoto / AFP
Volodimir Zelenszkij és Novák Katalin Kijevben 2022. november 26-án – Fotó: Ruslan Kaniuka / NurPhoto / AFP

Az államfőnek küldött levélben Zelenszkij az Ukrajna által a partnereivel közösen elindított Fekete-tengeri gabonakezdeményezés kapcsán kérte fel Magyarországot, hogy vegyen részt a kezdeményezés gyakorlati megvalósításában, egyúttal pedig meghívta Novák Katalint, a humanitárius segélyprogram november 26-i ünnepélyes elindításának ceremóniájára – írja a Mandiner.

Altusz Kristóf a lapnak elárulta:

  • Az államfő ukrajnai látogatását politikai és biztonsági szempontból is alaposan mérlegelték: „Ami a politikai megfontolást illeti, mindenképp indokoltnak láttuk, hogy egy adott ponton a magyar államfő vegye fel a közvetlen kapcsolatot a szomszédos állam elnökével a kárpátaljai magyarok ügyében is. Mindig mondtuk: nekünk százötvenezer okunk van a békére. Az út erre is alkalmat adott.”
  • Altusz Kristóf a nyár folyamán egyedül is Kijevbe utazott egy fórumra, most az államfőt kísérte el.
  • A találkozó eredetileg Odesszában lett volna, végül Kijevbe helyezték át.
  • A légtérzár miatt egy éjszakai, tizenegy órás vonatozással jutott el a delegáció Lengyelországból az ukrán fővárosba.
  • A magyar delegációt a TEK védte, életveszélyt nem tapasztaltak, a helyi erőkkel kiváló volt az együttműködés.
  • Az utazás apropóját adó kijevi esemény egy multilaterális fórum volt, több mint húsz állam részvételével, melyek közül személyesen csak a litván, a lengyel, a belga miniszterelnök és a magyar államfő volt jelen, a többiek online csatlakoztak.
  • A plenáris ülés után következett egy munkaebéd, az asztalnál Novák Katalin az ukrán miniszterelnök és az elnök között ült. „A beszélgetés jól alakult” – mondta Altusz a Mandinernek.
  • Az út másik ága Kárpátalja érintése volt (ide autóval utazott az államfő) ahol többek között a helyi felsőoktatás és az egyházak képviselőivel, nagycsaládosokkal, és a kormányzóval is egyeztettek.

A magyar államfő ukrajnai útjáról mi is beszámoltunk, itt olvashatják, hogy megérkezett, itt azt, hogy azt nyilatkozta, ahol baj van segítünk, itt azt, hogy azt mondta, Putyin felelőssége kristálytiszta. Itt pedig az utazásról készített videót nézheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!