Orbán és Zelenszkij telefonozott: Magyarország támogatja Ukrajna EU-tagjelöltségét

2022. június 21. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt; a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar–ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására, valamint még több ukrán diák fogadására is.

Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért. Az ukrán elnök a Twitteren posztolt az egyeztetésről. Azt írta, gyümölcsöző volt a beszélgetés, ő is megemlítette, hogy megköszönte a menekülteknek nyújtott támogatást, és azt, hogy fejlesztik az együttműködést az energiaszektorban. Zelenszkij azt is írta, hogy meghívta Orbánt Ukrajnába.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!