Megkérdeztük, elfogadja-e Zelenszkij meghívását Orbán Viktor

2022. június 21. – 15:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij kedden felhívta Orbán Viktort, és meghívta Ukrajnába. Megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy elfogadja-e a meghívást.

„Ahogy megszokhatták, a miniszterelnök minden hivatalos nemzetközi programjáról kellő időben tájékoztatást adunk a szerkesztőségeknek”

– válaszolta lapunknak Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Az MTI-nek küldött tájékoztatása szerint a telefonos megbeszélésen szó volt Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról, valamint a magyar–ukrán együttműködés egyéb területeiről is. Orbán kifejezésre juttatta, hogy Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státuszt, és azt is mondta, hogy mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért. Az csak nem sokkal később, az ukrán elnök Twitter-bejegyzéséből derült ki, hogy meghívta Orbánt Ukrajnába.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta több európai vezető politikus is látogatást tett Kijevben. Múlt héten például Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök utazott az ukrán fővárosba, hogy személyesen is találkozzon Zelenszkijjel.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom