A cseh kormányfő szerint fontos a V4, részt kíván venni a jövő heti csúcstalálkozón

2022. november 18. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

Petr Fiala cseh miniszterelnök részt kíván venni a Visegrádi Együttműködés (V4) kormányfőinek november 24-i, kassai csúcstalálkozóján – írja az Euractiv.

Korábban a cseh parlament két házának elnökei, Markéta Pekarová Adamová és Miloš Vystrčil lemondták a jövő péntekre tervezett V4-házelnöki találkozót az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos magyar álláspont miatt. Adamová azt mondta: „Magyarország Oroszország trójai falova, márpedig ez elfogadhatatlan, és ezt jelezni kell.” Kövér László, az Országgyűlés elnöke erre úgy reagált, hogy sajnálattal veszi tudomásul a házelnöki találkozó elhalasztását.

Ezek után Petr Fiala azt nyilatkozta: „Azt hiszem, nem titok, hogy Magyarországnak más a megközelítése, mint a három másik V4-országnak. Ugyanakkor – és ezt fontos hozzátenni – a párbeszéd vezetett ahhoz, hogy Magyarország minden kulcsfontosságú döntést támogatott az EU-tárgyalások során.” A konzervatív cseh kormányfő hozzátette, hogy az EU egységének megőrzése kulcsfontosságú.

Fiala a jövő csütörtöki találkozóval kapcsolatban azt mondta: „A legfontosabb, hogy beszéljünk egymással. A V4-ek vezetői hónapok óta nem találkoztak, pedig ez egy hasznos fórum, amely a múltban már bizonyította a hasznosságát”.

Az elmúlt időszakban több jel is arra utalt, hogy megszűnőben van a V4-egység: a háború kitörése óta a lengyel–magyar barátság sem olyan egyértelmű már, mint volt, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a V4-es töredezésről pedig itt olvashat bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!