Az amerikaiak már tudják, melyik büntetőtelepre vitték az Oroszországban bebörtönzött kosárlabdázójukat

2022. november 16. – 22:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai külügyminisztériumnak tudomása van az oroszok által fogva tartott kosárlabdázó, Brittney Griner hollétéről – közölte szerdán Vedant Patel helyettes szóvivő.

Patel elmondta, hogy Griner tartózkodási helyéről – akit Moszkvából egy büntetőtelepre szállítottak – ügyvédeken keresztül értesültek, de hivatalosan még mindig nem kaptak tájékoztatást az amerikai állampolgár átszállításáról, ami ellen „határozottan tiltakoznak” – írja a CNN.

Patel nem közölt részleteket arról, hogy Grinert hová szállították, és azt mondta, nincs róla tudomása, hogy a nagykövetségről bárki is tudott volna beszélni vele az áthelyezése óta.

Fotó: Evgenia Novozhenina / AFP
Fotó: Evgenia Novozhenina / AFP

A 31 éves, kétszeres olimpiai aranyérmes kosárlabdázót február 17-én – egy héttel az Ukrajna elleni invázió kezdete előtt – őrizetbe vették a moszkvai Seremetyevói repülőtéren, mert kannabiszolajat tartalmazó vape-patronok voltak nála, aminek a használata tilos Oroszországban.

Több hónapnyi fogvartatás után, augusztus 4-én kábítószer-csempészet miatt kilenc év börtönbüntetésre és egymillió rubeles pénzbírságra ítélte őt egy orosz bíróság. Griner ugyan bűnösnek vallotta magát, de azt mondta, hogy nem akarta megszegni a törvényeket. November elején amerikai tisztviselők látogatták meg, miután elutasították az ítélete ellen benyújtott fellebbezését.

A Biden-kormányzat július végén fogolycsere-megállapodást javasolt Oroszországnak Griner, valamint Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos szabadon bocsátása érdekében, de Moszkva azt elutasította.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!