Deutsch Tamás szerint az EP oktatási delegációja nem találkozik elég fideszes szereplővel Budapesten

2022. október 26. – 19:22

Másolás

Vágólapra másolva

November 2-4. között Budapestre látogat az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának delegációja, hogy tájékozódjanak a magyarországi oktatás helyzetéről.

Látva a delegáció tervezett programját, Deutsch Tamás kiakadt, és levelet írt a szakbizottság vezetőjének, valamint az Európai Parlament elnökének is. A fideszes képviselő szerint a program egyoldalú, annak ellenére, hogy kormánypárti politikusok számos intézményt és személyt is a delegáció figyelmébe ajánlottak – írta az MTI Deutsch levele alapján. Az állami hírügynökség írásából nem derül ki, pontosan kik azok, akiket Deutschék javasoltak, de a tényfeltáró bizottság nem keresi fel őket.

A Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője sajnálatosnak és érthetetlennek nevezte, hogy a szakbizottság ezeket a javaslatokat szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyta. Szerinte ennek következtében olyan kiegyensúlyozatlan látogatási program valósulhat meg, amelyben „ordító aránytalanság” figyelhető meg a kormányzattal kritikus, ellenzéki, baloldali, illetve liberális politikai szereplők, aktivisták, intézmények, újságírók és civil szervezetek javára.

„Mint több korábbi európai parlamenti tényfeltáró küldöttség tagja, meggyőződésem, hogy egy EP-szakbizottság küldöttsége csak akkor töltheti be a tényfeltáró szerepét, ha a látogatása során a misszió által érintett kérdéseket több oldalról is megvizsgálja és a látogatás programját a lehető legkiegyensúlyozottabban állítja össze” – fogalmazott Deutsch.

A politikus állítása szerint a delegáció két tucat „harcosan kormányellenes”, baloldali és liberális politikus, civil aktivista, újságíró és a kulturális ágazatban dolgozó személlyel fog egyeztetni, mellettük pedig a látogatás során csupán néhány kormányzati szereplővel találkoznak majd. A politikus úgy látja, hogy

„teljesen figyelmen kívül hagyva a magyar kulturális-, média- és civilvilág jobboldali, polgári, nemzeti, konzervatív és kereszténydemokrata irányzatainak és műhelyeinek képviselőit, nem adhat hiteles, objektív és teljes képet a valóságról.”

A látogatás tervezett programját látva Deutsch előre kijelentette, hogy „ezek alapján kizárólag egy politikailag és ideológiailag elfogult jelentés állítható majd össze”.

Az oktatás helyzete az elmúlt hetekben egyre intenzívebb téma, országos és lokális tüntetéseket is tartottak. Az egyik kulcskérdés a tanárok bérezése. A kormányzat azt kommunikálja, hogy egyetértenek a pedagógusok követeléseivel, de csak akkor tudják megfelelő mértékben megemelni a fizetésüket, ha megegyeznek Brüsszellel. Ezt az érvet sokan nem fogják el, hiszen uniós források nélkül meg tudták emelni a választások után például a rendőrök, katonák, államtitkárok, miniszterek és a miniszterelnök fizetését is.

A kormány a tiltakozásokat látva tett egy konkrét fizetésemelési ígéretet, azonban ez egyelőre nem igazán győzte meg az érintetteket; október 23-án becslések szerint 65 ezren tüntettek Budapesten, hogy a kormány változtasson az oktatási politikáján. Volt olyan fideszes képviselő, aki ezt annyival ütötte el, hogy amerikai pénzből tüntettek a tanárok – erről kérdeztük a napokban a kormánypárti politikusokat a parlamentben.

A demonstrációk folytatódnak, csütörtök reggel több kilométeres élőlánccal támogatnák diákok az újabb pedagógussztrájkot.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!