Óvóhelyre kellett menekíteni az Ukrajnába látogató német államfőt

2022. október 25. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

Légiriadó miatt óvóhelyre kellett menekíteni az észak-ukrajnai Csernyihiv városát meglátogató Frank-Walter Steinmeier német államfőt, aki újságírókkal és helyi lakosokkal együtt várta ki, amíg a védelmi erők megbizonyosodtak arról, hogy a várost nem fenyegeti légicsapás vagy rakétatámadás. Csernyihivet az invázió első szakaszában kerítették be és ostromolták meg az orosz inváziós erők, melyek április 5-én vonultak vissza a város körzetéből. Csernyihiv azóta – érthető módon – az oroszokkal szembeni ellenállás egyik fő emlékhelyévé vált.

Frank-Walter Steinmeier német elnök civilekkel és újságírókkal együtt várja a légiriadó végét Fotó: Michael Kappeler / dpa via AFP
Frank-Walter Steinmeier német elnök civilekkel és újságírókkal együtt várja a légiriadó végét Fotó: Michael Kappeler / dpa via AFP

Az orosz erők kivonása, és Kelet-Ukrajnába történt átcsoportosítása óta Csernyihivben nyugalom honol, azonban az október 9-én kezdődött rakéta- és dróntámadások már a várost is fenyegetik, ugyanis Oroszország ezúttal a hátországban található civil infrastrukturát vette célba.

Ahogy arról korábban írtunk, Frank-Walter Steinmeier kedd reggel érkezett egynapos látogatásra Ukrajnába, ahol mások mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott. A látogatás azért is pikáns, mivel korábban személyét az ukrán vezetés nem tartotta kívánatosnak, miután Angela Merkel külügyminisztereként részese volt a 2014-ben kezdődő orosz agresszióval szembeni – 2022-ben már óriási történelmi hibának tűnő – erélytelen német diplomáciai manőverezésnek, konkrétan ő javasolta azt, hogy népszavazással oldják meg a szakadár kelet-ukrajnai „népköztársaságok” státuszának kérdését. Ezt a lépést az ukrán vezetés akkor a német és orosz diplomácia titkos kompromisszumának jeleként értelmezte. Májusban azután Steinmeierrel végül megbékélt a kijevi vezetés, azóta van napirenden ukrajnai látogatása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!