Szijjártó Péter Luxemburgból: Minden ársapka típusú intézkedés káros és veszélyes

2022. október 25. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden az EU-s energiaminiszterek találkozóján vett részt a témában illetékes külgazdasági és külügyminiszter Luxemburgban. Szijjártó Péter az ott elhangzottakat és a magyar álláspontot hat pontban összegezte a Facebookon, így:

  1. Szóba került a közös földgázbeszerzési platform kérdése, amiről a magyar kormány úgy tartja: csak az önkéntesség alapján állva lehet létrehozni ilyet. „Nem kérünk a vakcinabeszerzések példájából, nem kérünk az smsekben történő vásárlásból”, mondta.
  2. Kötelező részvétellel kereslet összesítés: ez azt jelentené Szijjártó szerint, hogy minden tagországnak be kellene adni a keresletösszesítésbe egy adott mennyiségű. „Magyarország esetében ez kb. félmilliárd köbméter földgáz keresletösszesítésbe történő beadása lenne.” Szijjártó hangsúlyozta, hogy az önkéntesség elvével ez abszolút szembe megy.
  3. Az Európai Bizottság egy olyan javaslotot is előkészít, hogyha egy tagország 472 millió köbméternél nagyobb mennyiségű földgáz beszerzésére szeretne szerződést kötni, akkor azt előre jeleznie kelletnie a bizottságnak, hogy hozzáfűzhessen megjegyzéseket. „Ez nonszensz, vörösvonal”, mondta Szijjártó.
  4. A gázársapka is szóba került: „Minden ársapka típusú intézkedés káros és veszélyes”, fogalmazott. Egyrészt azért, mert az orosz szállítók világossá tették, hogy ársapka esetén nem szállítanak (csökken a mennyiség, emelkedik az ár), illetve „mind az ellátásbiztonságot fenyegető, mind az áremelkedéssel járó aspektusok vannak.” A külügyminiszter kikötötte, hogy a hosszú távú szerződéseket semmilyen módon nem befolyásolhatja az ársapka vagy hasonló mechanizmus, és nagyon alapos, átfogó átvizsgálások, illetve hatástanulmányok létrehozása esetén lehet döntést hozni. Magyarország alapvetően nem támogatja az ársapkát.
  5. Szolidaritási mechanizmusok: Erről azt mondta, „az nagyon nehezen elképzelhető, sőt, elképzelhetetlen, hogy a Magyarország által, a magyar adófizetők pénzéből megvásárolt, a magyar földgáztározókban eltárolt, a magyar emberke és magyar gazdaság fogyasztására tartalékba helyezett földgázt mi más országnak adjuk oda.”
  6. Megbízható energiavállalatokkal szerződjenek a tagállamok: Erről Szijjártó azt mondta, hogy Magyarországra a Gazprom megbízhatóan szállít, míg más nyugati szállítók, aki a romániai földgázt szállították volna, felmondják a szerződést velünk, így lehet, hogy Magyarország számára nem ugyanazok a megbízható vállalatok, mint a nyugati országok számára.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!