Zelenszkijjel találkozik a német államfő

2022. október 25. – 07:00

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlanul Ukrajnába utazott Frank-Walter Steinmeier német államfő, írja az MTI egy kölni televízióra hivatkozva. Az orosz katonai megszállás óta ez az első alkalom, hogy a politikus hivatalos útra indul Ukrajnába.

A jelenlegi hírek szerint Steinmeier Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik majd, német lapok pedig arról írnak, hogy már múlt héten ment volna, de végül biztonsági okokból az elmaradt.

Frank-Walter Steinmeier a kijevi pályaudvaron október 25-én hajnalban – Fotó: Michael Kappeler / DPA / AFP
Frank-Walter Steinmeier a kijevi pályaudvaron október 25-én hajnalban – Fotó: Michael Kappeler / DPA / AFP

Steinmeier felbukkanása azért is váratlan, mert az elmúlt időszakban többször is ment volna Ukrajnába, de a helyi vezetés nem látta szívesen, amiért Angela Merkel külügyminisztereként egy népszavazással oldotta volna meg a szakadár kelet-ukrajnai „népköztársaságok” státuszának kérdését. Ezt a lépést az ukrán vezetés akkor a német és orosz diplomácia titkos kompromisszumának jeleként értelmezte. Később ezt annyiban cáfolták, hogy Zelenszkij nem is tudott arról, hogy Steinmeier Ukrajnába utazna. A csatabárdot végül májusban sikerült elásni, azóta pedig többször is hívták a német vezetést Ukrajnába.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!