A lengyelek kijavították a Barátság kőolajvezeték szivárgását

2022. október 15. – 17:56

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyelek szombaton kijavították a Barátság kőolajvezetéket, miután kedd este óta szivárgást észleltek, írja a Sky News.

Szerdán írtuk meg, hogy a lengyel gázvezeték-üzemeltető, a PERN közleménye szerint kedd este szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezetéken. A szivárgást a nyugati szakaszon lévő két vezeték egyikén, Płocktól mintegy 70 kilométerre találták. Akkor Mateusz Berger, Lengyelország energetikai infrastruktúráért felelős vezető tisztviselője azt mondta, hogy nincs semmilyen szándékosság a károkozás hátterében.

Szombaton a PERN azt közölte, hogy a szivárgás okait jelenleg is vizsgálják, de most a lényeg az eredeti állapot helyreállítása.

A Barátság legutóbb augusztus elején került be a hírekbe, amikor a déli, Magyarországra is érkező szakaszán leállt az olajszállítás. A magyar, cseh és szlovák szállítások akkor azért álltak le, mert az oroszok nem tudták kifizetni a tranzitdíjat az ukránoknak. A problémát – aminek hátterét ebben az elemzésben világítottuk meg részletesen – két nappal később az oldotta meg, hogy a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!