Elon Musk: A veszteségek ellenére a SpaceX továbbra is finanszírozza a Starlinket Ukrajnában

2022. október 15. – 21:24

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk szombaton közölte, hogy cége, a SpaceX továbbra is finanszírozza az Ukrajnában működő Starlink internetszolgáltatást, miközben egy napja még azt mondta: a veszteségek miatt ezt nem engedheti meg magának.

Musk a Twitteren osztotta meg a világgal a hírt:

„a pokolba vele ... annak ellenére, hogy a Starlink még mindig veszteséges és más cégek milliárdokat kapnak az adófizetők pénzéből, mi továbbra is ingyen finanszírozzuk az ukrán kormányt”.

Musk pénteken azt mondta, hogy nem akar tovább ingyen internetet biztosítani Ukrajnának a Starlink műholdakkal, szerinte innentől azt az amerikai kormánynak kéne fizetnie. A szolgáltatás azért fontos Ukrajnának, mert segített a civileknek és a katonáknak online kapcsolatban maradni a háború alatt.

Musk korábban azt írta a Twiterren, hogy cége havonta 20 millió dollárt éget el azért, hogy a termináljaik mellett műholdakat és földi állomásokat is felbocsátottak, létrehoztak, amelyeket karbantartanak és fel is töltenek, valamint távközlési cégeknek is fizetnek a netes kapcsolatért és kibertámadások ellen is védekeznek.

Mihajlo Fedorov Ukrajna digitális fejlesztési minisztere a Twitteren pénteken azt írta: a Starlink fontos eleme az infrastruktúrájuknak, Musk egyértelműen Ukrajna egyik legnagyobb adományozójának számít. Musk ezt kommentben megköszönte neki.

A SpaceX nem sokkal a háború kitörése után aktiválta a netes szolgáltatását Ukrajnában. A tulajdonos Elon Musk viszont a korábbiaktól eltérően már nincs egyértelműen Ukrajna pártján, nemrég például azt javasolta, hogy Ukrajna engedje át a Krímet Oroszországnak, maradjon semleges, és tegye lehetővé a népszavazásokat az oroszok által megszállt ukrán területeken.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!