Elon Musk nem akar tovább ingyen netszolgáltatást biztosítani Ukrajnának

2022. október 14. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk nem akar tovább ingyen internetet biztosítani Ukrajnának a Starlink műholdakkal, szerinte innentől azt az amerikai kormánynak kéne fizetnie, állította a CNN birtokába jutott dokumentumok alapján.

A CNN azt írta, hogy a SpaceX (ez Musk egyik cége) még szeptemberben levelet írt az amerikai hadügyminisztériumnak, hogy nem tudják tovább finanszírozni a Starlink szolgáltatásait Ukrajnában, és hogy a kormány vállalja át az üzemeltetési költségeket. A levél szerint ez idén még 120 millió dollár, míg a következő tizenkét hónapban 400 millió.

Egy Starlink földi állomás, amely segítségével nethez jutnak Ukrajnában – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP
Egy Starlink földi állomás, amely segítségével nethez jutnak Ukrajnában – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Musk azt írta a Twiterren, hogy cége havonta 20 millió dollárt éget el, hogy a termináljaik mellett műholdakat és földi állomásokat is felbocsátottak, létrehoztak, amelyeket karbantartanak és fel is töltenek, valamint távközlési cégeknek is fizetnek a netes kapcsolatért és kibertámadások ellen is védekeznek.

A több mint 2200 alacsonyan keringő műholdból álló hálózat több mint 150 ezer ukrán földi állomás számára biztosított szélessávú internetet.

A SpaceX nem sokkal a háború kitörése után aktiválta a netes szolgáltatását Ukrajnában. A tulajdonos Elon Musk viszont a korábbiaktól eltérően már nincs egyértelműen Ukrajna pártján, nemrég például azt javasolta, hogy Ukrajna engedje át a Krímet Oroszországnak, maradjon semleges, és tegye lehetővé a népszavazásokat az oroszok által megszállt ukrán területeken. Ezért a bemondásért aztán a Kreml is dicsérgette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!