Ismét jön kőolaj Magyarországra a Barátság vezetéken

2022. augusztus 11. – 10:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét jön kőolaj Magyarországra a Barátság vezetéken – közölte csütörtökön a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Közleményükben azt írják, hogy szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A hazai ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, mivel Magyarországnak több hétre elegendő tartaléka van.

„A szállításban augusztus negyedikére ütemezték a rendes hónapváltási leállást. Magyar közbenjárásra, a tranzitdíj átvállalásával rövid időn belül sikerült elhárítani az újraindulás technikai, elszámolási jellegű akadályát. Így a szállítás tegnap megkezdődött, és az éjjeli óráktól ismét folyamatosan érkezik Oroszország felől, Ukrajnán át kőolaj a Barátság vezetéken Magyarországra is” – írják.

Ugyanakkor Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj a Barátság vezetéken keresztül – jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió a vezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva. Az orosz Transznyefty a korábban leállt szállításokat Szlovákiába és Magyarországra szerdán már felújította, miután a Mol tulajdonában lévő pozsonyi Slovnaft társaság kifizette az ukránoknak a tranzitdíjat. A csehországi szállítások folytatódó megszakításának okát az illetékesek nem közölték – írja az MTI.

Az olajszállítás azért állt le augusztus 4. után a Barátság kőolajvezeték déli ágán (Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba), mert az oroszok nem tudtak tranzitdíjat fizetni az ukránoknak az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt, az ukrán cég számlájára elindított utalásukat a banki rendszer visszafordította. Ez úgy oldódott meg, hogy a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft kifizette az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat, így újraindulhat a szállítás. Ennek hátteréről ebben a cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!