Szivárog a Barátság kőolajvezeték lengyel ága, de nem szabotázs miatt

2022. október 12. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel gázvezeték-üzemeltető, a PERN szerdai közleménye szerint kedd este szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezetéken – írja a Portfolio.hu. A szivárgást a nyugati szakaszon lévő két vezeték egyikén, Płocktól mintegy 70 kilométerre észlelték.

Frissítés: Nem szabotázs okozta a vezeték szivárgását, nincs semmilyen szándékosság a károkozás hátterében – ezt Mateusz Berger, Lengyelország energetikai infrastruktúráért felelős vezető tisztviselője nyilatkozta a Reutersnek. „Érthető, hogy az Északi Áramlat gázvezeték incidense után idegeskednek Európa energetikai infrastruktúrája miatt, de itt véletlen károkról beszélhetünk” – fogalmazott Berger.

Az eddig megjelent rövid közleményen túl további információk egyelőre nem ismertek. Így minden más mellett azt sem lehet tudni, hogy mi okozta a problémát, és hogy azt a szivárgást kiváltó okot sikerült-e elhárítani.

A lap megjegyzi: ez az a törzshálózat, amelyen keresztül a nyersolaj Németországba jut. Tehát nem arról a vezetékágról van szó, amelyen keresztül Magyarországra érkezik az orosz kőolaj.

Az incidens okai egyelőre nem ismertek, a szivattyúzást a sérült vonalon azonnal leállították. A Barátság északi olajvezetékének másik vonala változatlanul működik. A PERN infrastruktúrájának más elemei, köztük a pomerániai szakasz, amelyen keresztül a Lengyelországba, majd Németországba érkező nyersolajat szivattyúzzák, normál üzemmódban működnek.

A Barátság legutóbb augusztus elején került be a hírekbe, amikor a déli, Magyarországra is érkező szakaszán leállt az olajszállítás. A magyar, cseh és szlovák szállítások akkor azért álltak le, mert az oroszok nem tudták kifizetni a tranzitdíjat az ukránoknak. A problémát – aminek hátterét ebben az elemzésben világítottuk meg részletesen – két nappal később az oldotta meg, hogy a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!