Öt embert letartóztatott Oroszország a kercsi híd ügyében

2022. október 14. – 08:04

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak az Oroszország által megszállt Krímben öt férfit, aki az orosz hatóságok szerint érintettek lehetnek a Kercsi-szoroson átívelő hídon végrehajtott robbantásbanírta az Interfax. A korábbi hírek nyolc gyanúsítottról szóltak, öt orosz és három ukrán-örmény állampolgárról, a mostani hír a december 8-ig tartó előzetes letartóztatást illetően csak öt embert, köztük három örmény vezetéknevű férfit említ.

A 18 kilométeres hidat személyesen Vlagyimir Putyin avatta fel 2018-ban, négy évvel a Krím annexiója után. Ezzel a beruházás az orosz katonai agresszió szimbóluma is lett. A robbantás így Putyin személyes presztízsén is sebet ejtett – már csak azért is, mert október 8-án, az elnök 70. születésnapja utáni napon hajtották végre –, de az akciónak politikai jelentőségén túl stratégiai súlya is van, mivel a híd részleges megrongálódása megnehezíti, hogy Oroszország kelet felől erőket dobjon át a Krímbe, onnan pedig a feburár 24-én indított invázió első napjaiban elfoglalt Herszonba.

Ukrajna hivatalosan nem ismerte el, hogy köze lenne a híd felrobbantásához, amelynek körülményeiről itt olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!