Május 6-án koronázzák meg III. Károlyt

2022. október 11. – 19:32

Május 6-án koronázzák meg III. Károlyt
III. Károly még trónörökösként, a brit parlament ülésszakának ünnepélyes megnyitóján 2022 májusában – Fotó: Ben Stansall / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2023. május 6-án, szombaton fogják hivatalosan is brit királlyá koronázni III. Károlyt, írja a BBC a Buckingham-palota közleménye alapján. A koronázást a londoni Westminster-apátságban rendezik majd. Itt zajlott II. Erzsébet királynő gyászszertartása is szeptember 19-én. A brit uralkodó szeptember 8-án hunyt el 96 éves korában.

Legidősebb gyerekét, Károly walesi herceget már napokkal később királlyá nyilvánították, azonban a hivatalos koronázására csak jövő májusban fog sor kerülni. A királynő halála és az új király megkoronázása közti nyolc hónap nem meglepetés, II. Erzsébet például 1952 februárjában örökölte meg a trónt, koronázását azonban csak 1953 júniusában tartották.

III. Károly 74 éves lesz koronázásakor, ezzel ő lesz a legidősebb korában megkoronázott brit uralkodó. A korábbi csúcstartó IV. Vilmos volt, akit 1831-ben koronáztak meg 64 éves korában. Károllyal együtt feleségét, Kamilla királynét is megkoronázzák majd a májusi szertartáson. Érdekesség, hogy a koronázás napja Károly unokájának, Archie-nak, Harry herceg és Meghan Markle fiának a negyedik születésnapjára esik.

A Buckingham-palota utalt arra, hogy a szertartás ötvözi majd az „ősi” és a „modern” elemeket. A palota közleménye szerint a szertartás „a régi hagyományokban gyökerezik”, ugyanakkor „tükrözni fogja az uralkodó mai szerepét és a jövőbe tekint”.

Koronázásokat már több mint 900 éve tartanak a Westminster-apátságban. III. Károly felkenését, megáldását és királlyá szentelését a canterburyi érsek vezeti majd. II. Erzsébet koronázási szertartása csaknem három órán át tartott, de királyi családhoz közeli források szerint a jövő évi szertartás ennél rövidebb lesz, és sokkal kevesebb vendéggel zajlik majd.

III. Károly trónörökösi múltjáról és királyi jövőjéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Az új király előtt álló kihívásokról pedig itt olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!