Mohamed bin Szalmán mostantól Szaúd-Arábia miniszterelnöke is

2022. szeptember 27. – 23:11

Mohamed bin Szalmán mostantól Szaúd-Arábia miniszterelnöke is
Mohamed bin Szalmán – Forrás: Szaúdi királyi udvar / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó a fiát, Mohamed bin Szalmán trónörököst, Szaúd-Arábia de facto vezetőjét nevezte ki kedden a szunnita királyság miniszterelnökévé – írja az MTI.

Mohamed bin Szalmán nevéhez kötődik többek között a Washington Postnak dolgozó Dzsamál Hasogdzsi újságíró 2018-as megkínzása és brutális meggyilkolása, az amerikai titkosszolgálatok a koronaherceget nevezték meg felelősnek. Az ő információik, valamint számos más titkosszolgálat álláspontja szerint minden kétséget kizárólag bin Szalmán adta ki a parancsot az újságíró likvidálására, ami azzal végződött, hogy Hasogdzsi testét fűrésszel darabolták fel. A trónörökös mindvégig tagadta, hogy bármi köze lett volna az esethez.

A miniszterelnöki pozíciót hagyományosan a király tölti be az arab országban, írja az al-Dzsazíra. A keddi királyi rendelet értelmében a 86 éves uralkodó továbbra is elnökölni fog a kabinet ülésein. Szalmán bin Abdel-Azíz király az utóbbi két évben többször is kórházi kezelésre szorult, helyette évek óta a koronaherceg irányítja az országot, illetve képviseli Szaúd-Arábiát külföldön, így miniszterelnöki kinevezése csupán formaság.

Mohamed bin Szalmán amellett, hogy Szaúd-Arábia koronahercege és mostantól miniszterelnöke, az ország politikai és védelmi bizottságának, illetve gazdasági és fejlesztési bizottságának is az elnöke jelenleg.

A király másik fiát, Háled bin Szalmánt védelmi miniszternek nevezte ki, mely pozíciót a koronaherceg töltötte be eddig. Abdulaziz bin Szalmán, aki szintén a király egyik fia, megtarthatta energiaminiszteri posztját, ahogy Feiszal bin Farhán Ál Szaúd külügyminiszter és Mohammed al-Dzsadan pénzügyminiszter is.

Az utóbbi hónapokban Joe Biden amerikai elnök és Olaf Scholz német kancellár is tárgyalt bin Szalmánnal. Szeptember közepén kisebb vihart kavart, hogy a koronaherceget is meghívták II. Erzsébet királynő temetésére, ám végül a szaúdi királyi család egy másik tagja helyettesítette őt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!