A német kancellár az emigráns újságíró meggyilkoltatásával vádolt szaúdi trónörökössel tárgyal

2022. szeptember 24. – 15:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Találkozott szombat délelőtt Olaf Scholz német kancellár és Mohamed bin Szalmán, Szaúd-Arábia trónörököse, az arab ország de facto vezetője – írja a Zeit. A két politikus a Vörös-tenger partján fekvő Dzsidda kikőtővárosban találkozott, ahol a hivatalos német beszámoló szerint energiaüzletekről és az emberi jogokról is tárgyalnak.

A két politikus négyszemközt, valamint kísérőikkel együtt is tárgyal, ezen kívül közösen is ebédeltek. A találkozó jelentősége azért nagy, mert bin Szalmán évekig páriának számított a nyugati országokban, az utóbbi hónapokban azonban sorra látogatják meg a legfejlettebb országok vezetői.

Az amerikai titkosszolgálatok ugyanis bin Szalmánt nevezték meg felelősnek Dzsamál Hasogdzsi emigrációban élő szaúdi újságíró 2018-as meggyilkolásáért. Az ő információik, valamint számos más titkosszolgálat álláspontja szerint minden kétséget kizárólag bin Szalmán adta ki a parancsot az újságíró likvidálására, ami azzal végződött, hogy Hasogdzsi testét láncfűrésszel darabolták fel.

Bin Szalmán ugyan végig tagadta felelősségét, de az eset után számos ország nem volt hajlandó vele tárgyalni, és nyugati vezetők találkozni sem akartak vele személyesen. Ez idén ért véget, amikor júliusban Macron francia és Biden amerikai elnök is elutazott az Arab-félszigetre, hogy találkozzon bin Szalmánnal.

Most végül így tett az orosz gázcsapok elzárása miatt nehéz helyzetben lévő Németország vezetője, Olaf Scholz is, aki a közvélemény megnyugtatása érdekében leszögezte: szóba fogja hozni a tárgyalások alatt mind Hasogdzsi, mind a Szaúd-Arábiában nem éppen tiszteletben tartott emberi jogok ügyét. Elég valószínű viszont, hogy a megbeszéléseken inkább a szaúdi energiahordozókról lesz szó. A találkozó után Scholz az Egyesült Arab Emirátusokba és Katarba is el fog látogatni, a cél ott is várhatóan hasonló lesz.

Hasogdzsi meggyilkolásáról és bin Szalmán felelősségéről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!