Joe Biden vitatja a szaúdiak verzióját a két ország közötti tárgyalásokról

2022. július 17. – 18:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mást állít Joe Biden és mást Szaúd-Arábia arról, hogy Dzsamal Hasogdzsi gyilkosának nevezte-e az amerikai elnök Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörököst, az ország de facto vezetőjét – írja a Reuters. Az amerikai hírszerző ügynökségek egyértelműnek gondolják, hogy bin Szalmán adott parancsot az emigrációban élő Hasdzsogi meggyilkolására, de ő tagadja ezt.

Joe Biden amerikai elnök a közel-keleti útjáról hazatérve újságírói kérdésre azt mondta: tárgyalásuk közben felmerült Hasogdzsi meggyilkolása, és kifejtette az amerikai álláspontot bin Szalmán hercegnek. Korábban a tárgyaláson részt vevő szaúdi külügyminiszter még azt állította: ő nem hallott a megbeszélésen erről a témáról.

Később egy másik szaúdi tisztségviselő is megerősítette a külügyminiszter mondatait, miszerint a tárgyaláson nem merült fel, hogy bin Szalmánt hibáztatnák a gyilkosságért. Szerinte a téma a tárgyalás előtt, a két vezető közötti informális beszélgetésen került csak elő.

Amikor újságírók rákérdeztek Joe Bidennél, hogy nem bánta-e meg a találkozót, csak annyit kérdezett: „Miért nem beszéltek valami olyanról, ami számít? Szívesen válaszolok egy olyan kérdésre, ami számít”.

Dzsamal Hasogdzsi emigrációban élő szaúdi újságírót 2018-ban gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahol a testét csontfűrésszel darabolták fel. A gyilkosságról később hangfelvételek szivárogtak ki, a külföldi hírszerző ügynökségek pedig Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceget vádolták a parancs kiadásával, aki ennek ellenére továbbra is országa első számú vezetője. Erről az ügyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!