Megkezdődött a „népszavazás” négy ukrajnai régióban az Oroszországhoz csatlakozásról

2022. szeptember 23. – 08:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Öt napig tartó „népszavazás” kezdődött pénteken az ukrajnai szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megyék orosz ellenőrzés alá került területeinek Oroszországhoz való csatlakozásáról – írja az MTI.

Korábban a Telexen is írtunk arról, hogy az Ukrajna megszállt területein bejelentett „népszavazási” kezdeményezések abba az irányba mutatnak, hogy Oroszország arra készül, hogy a villámgyorsan lezavart „népszavazásokra” hivatkozva magához csatolja Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megye megszállt területeit.

Rácz András Oroszország-szakértő szerint a szavazások eredményét Moszkván kívül senki nem fogja legitimnek tekinteni (ahogy az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krímben megtartott referendumot sem), az oroszoknak viszont lehetőséget ad arra, hogy sajátjaként kezeljék a területeket. Az álnépszavazás és a részleges mozgósítás bejelentése azt jelentheti, hogy tanácsadói meggyőzték Putyint a háború folytatásáról. A fordulatról bővebben ebben a cikkben írtunk.

A népszavazások kérdése egyébként hónapok óta a levegőben lógott: már május végén felmerült, hogy a Donyecki és a Luhanszki „Népköztársaságokhoz” hasonlóan a déli Herszon megye megszállt területein is egy szakadár kváziállamot kellene létrehozni, és egy népszavazással kiszakítani Ukrajnából. A nyár folyamán pedig olyan sűrűn lebegtették a kérdést az oroszok, akárcsak az ellentámadási terveiket az ukránok.

A szeptember elejei sikeres ukrán ellentámadás után arra is lehetett számítani, hogy a népszavazási terveket elnapolják, végül szeptember 20-án, kedd délután mégis kihirdették. Pénteken az első szavazóhelyiségek nem is Ukrajnában, hanem az orosz Távol-Keleten, majd Szibériában nyíltak meg az érintett területek elmenekült lakosai számára. Személyes szavazás mind a négy régióban csak a zárónapon, szeptember 27-én lesz, fokozott óvintézkedések mellett, addig mozgóurnás szavazással vagy a szomszédos területeken lehet majd voksolni.

Az álnépszavazás semmilyen tekintetben nem felel meg a népszavazásokkal kapcsolatos legelemibb követelményeknek sem, így nem is tud legitim eredményt sem adni. Nincs lehetőség arra, hogy kampányoljanak például az Ukrajnától való elszakadást ellenzők, nincs kampányidőszak, nincsenek egyértelmű szabályok, és ennyi idő alatt nem lehet létrehozni a lebonyolításhoz szükséges infrastruktúrát sem. Bár mind a négy régió közölte, hogy külföldi megfigyelőket vár az eseményre, amelyen az orosz Központi Választási Bizottság és az orosz parlament összes frakciója képviselteti magát, értelemszerűen nincs lehetőség objektív megfigyelésre, sem a szavazás, sem a szavazatszámlálás folyamán.

Az MTI orosz hírügynökségi forrásokra hivatkozva azt írja, a Donyecki Népköztársaság 450 szavazóhelyiséget nyit meg a területén, több mint kétszázat Oroszországban. A Luhanszki Népköztársaságban ez az arány 461-201. Zaporizzsja megyében 394 „hazai” és 85 „külső” szavazóhelyiség lesz: Oroszországban, valamint a többi három, referendumot tartó régióban. Herszon megyében nyolc területi és 198 körzeti választási bizottság alakult, de a helyi lakosok a Krímben, Moszkvában és számos más orosz városban is szavazhatnak.

Az orosz hírügynökség összesítése szerint a donyecki régióban potenciálisan másfél millió, Herszon megyében 750 ezer, Zaporizzsja megyében pedig félmillió ember adhatja le szavazatát. Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) felmérése szerint a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság Oroszországban tartózkodó lakosai körében 84 százalékos a részvételi hajlandóság, és a potenciális szavazók 95 százaléka kívánja azt, hogy régiója Oroszország részévé váljon.

A Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban a szavazólapokat csak oroszul nyomtatták ki, Herszon és Zaporizzsja megyében pedig két nyelven, ukránul és oroszul.

Rácz András szakértő szerint „minden tekintetben teljesen abszurd és nevetséges az egész népszavazás – ez egyszerűen arra szolgál, hogy Oroszország »fügefalevél« módjára legitimálja a katonai megszállást.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!