Ahogy Luhanszkban, úgy Donyeckben is népszavazást tartanak a csatlakozásról még a héten

2022. szeptember 20. – 14:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság néptanácsa is elfogadta, hogy még ezen a héten népszavazást tartsanak az Oroszországhoz való csatlakozásáról, írja a CNN. A szakadár területet 2018 óta vezető Gyenyisz Pusilin azt mondta, hogy szavazni személyesen és nem személyesen is lehet majd, a biztonsági szabályokat betartva, és a procedúrát egy nap alatt le is vezénylik.

Gyenyisz Pusilin – Fotó: Yuri Kadobnov / AFP
Gyenyisz Pusilin – Fotó: Yuri Kadobnov / AFP

Az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság vezetője, Leonyid Pasecsnik ma szintén aláírta az ugyanilyen tartalmú népszavazásról szóló törvényt, miután a tanács egyhangúlag elfogadta a népszavazási javaslatot. Egy helyi portál szerint a népszavazást szeptember 23. és 27. között tartják meg, a szavazólapon szereplő kérdés pedig a következőképp hangzik majd:

„Támogatja-e Ön, hogy az Luhanszki Népköztársaság csatlakozzon az Orosz Föderációhoz, mint annak része?”

A portál szerint a törvény úgy fogalmaz, hogy a Luhanszki Népköztársaság Központi Választási Bizottsága legkésőbb öt nappal az utolsó szavazási nap után kihirdeti a népszavazás eredményét.

Donyeckben, Luhanszkban és Herszon megszállt részein hirtelen megindult a népszavazás az Oroszországhoz való csatlakozásról, ezeket a lépéseket hamar üdvözölték is támogatólag az orosz politikusok.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!