Macron: Oroszország úgy döntött, utat nyit a területszerző háborúknak, ma Európában, de holnap talán Ázsiában, Afrikában vagy Latin-Amerikában is

2022. szeptember 20. – 21:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ Közgyűlésén felszólalva ismét elítélte Oroszország agresszióját, de a jelenlegi helyzetben szükségesnek tartja a párbeszéd folytatását az orosz elnökkel.

„Február 24-én Oroszország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, agresszió, invázió és annektálás révén veszélyezteti kollektív biztonságunkat. Oroszország úgy döntött, hogy ezzel utat nyit a területszerző háborúknak, ma Európában, de holnap talán Ázsiában, Afrikában vagy Latin-Amerikában. Aminek február 24. óta a szemtanúi lehetünk, az az imperializmus és a gyarmatosítás korába való visszatérés. Franciaország ezt elutasítja, és makacsul a békére fog törekedni” – mondta a francia elnök. Hozzátette, hogy az invázió kezdete óta fenntartja a párbeszédet Oroszországgal, és úgy gondolja, helyes, ha ezt folytatja.

Macron kijelentette, hogy a nemzetközi közösség nem fogja elismerni az Ukrajnában rendezett népszavazások eredményeit. Beszédében kiemelte az atomerőművek biztonságának fontosságát, és az élelmiszerválság témáját is érintette.

Macron még a beszéd előtt bejelentette, hogy a következő napokban beszélni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Várhatóan az elkövetkező napokban fogunk beszélgetni Putyin elnökkel, különösen a nukleáris kérdésről, a zaporizzsjai atomerőmű helyzetéről” – mondta a francia elnök újságíróknak. A tervezett donyecki, luhanszki, herszoni és zaporizzsjai „népszavazásokat” paródiának nevezte, és azt mondta, hogy ezek szerinte csak további provokációk.

(Le Monde, Interfax)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!