Peking: Elkerülhetetlen Kína és Tajvan egyesülése

2022. szeptember 21. – 09:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szárazföldi Kína és Tajvan „elkerülhetetlen egyesítéséről” beszélt szerdán a pekingi kormányzat tajvani ügyekért felelős hivatalának szóvivője, írja a Reuters beszámolója alapján az MTI.

Pekingi sajtótájékoztatóján Mao Hsziao-kung leszögezte: Kína mindent megtesz saját területe védelmében, az országegyesítést pedig elkerülhetetlennek nevezte. Mindazonáltal hozzátette, Peking tiszteletben tartaná Tajvan „eltérő társadalmi berendezkedését”, beleértve a vallásszabadságot is.

Kína mindent megtesz annak érdekében, hogy békésen valósítsa meg az országegyesítést Tajvannal – jelentette ki.

A szóvivő ugyanakkor arról beszélt, az ország ezt a Hongkongban is bevezetett „egy ország, két rendszer” elve alapján képzeli. Hongkong 1997-ben került vissza Kínához Nagy-Britanniától. Jóllehet Peking ígéretet tett arra, hogy kiterjedt autonómiát biztosít a városnak, a Kína által 2020-ban bevezetett hongkongi nemzetbiztonsági törvény érvénybe léptetése után a nemzetközi közvélemény aggodalmát fejezte ki Hongkong státusza és a hongkongi ellenzék helyzete kapcsán.

Kína a demokratikusan kormányzott Tajvant, aminek 1949 óta független kormánya van, saját területének tekinti, a tajvani kormány azonban elutasítja Kína szuverenitási követeléseit. A konfliktus augusztus elején éleződött ki, amikor Kína évtizedek óta nem látott léptékű hadgyakorlatokat tartott a Tajvant körülvevő vizeken és légtérben Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására adott válaszreakcióként, majd másfél héttel később egy újabb amerikai delegáció útja miatt ismét hasonló erődemonstrációba kezdett.

Tajvani katonák hadgyakorlaton 2022. szeptember 6-án – Fotó: Ceng Shou Yi / AFP
Tajvani katonák hadgyakorlaton 2022. szeptember 6-án – Fotó: Ceng Shou Yi / AFP

A szóvivő szerdán azt mondta, hogy Tajvan megtarthatja „az anyaországtól eltérő társadalmi rendszerét”, amely biztosítja az életmódjuk tiszteletben tartását, beleértve a vallásszabadságot is, de ennek előfeltétele „a nemzeti szuverenitás, a biztonság és a fejlesztési érdekek biztosítása”.

A javaslatot az összes fontosabb tajvani politikai párt elutasította, a közvélemény-kutatások szerint pedig szinte egyáltalán nem támogatja a lakosság sem.

Kína 2005-ben fogadta el Tajvannal kapcsolatban az úgynevezett elszakadás elleni törvényt, amely kimondja, hogy amennyiben Tajvan bármilyen lépést tenne a függetlenedés irányába, vagy a békés újraegyesítés lehetőségei végképp kimerülnek, Kínának minden szükséges intézkedést meg kell tennie az ország szuverenitásának és területi egységének védelmében. Ezért sokan tartanak Kína tajvani inváziójától, ebben a cikkben vettük sorra a lehetséges forgatókönyveket.

Joe Biden amerikai elnök szeptember 19-én kijelentette: az amerikai erők megvédenék Tajvant egy kínai támadás esetén. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára augusztus elején a Facebookon közölte: Magyarország nem ismer el kettő, csupán egyetlen Kínát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!