Menczer Tamás: Egy Kína

2022. augusztus 9. – 11:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a Facebookon vetett fel egy fontos témát:

Hogy Magyarország nem ismer el kettő, csupán egyetlen Kínát.

„Őszintén reméljük, hogy a Tajvan körüli helyzet nem fog eszkalálódni és a világ meghatározó hatalmai minél előbb visszatérnek a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló együttműködéshez. A magyar külpolitika pedig továbbra is következetesen tartja magát az »egy Kína« elv alkalmazásához” – írta a politikus.

Az egy Kína elv azt jelenti, hogy Kína név alatt egyetlen ország létezik, ez pedig a Kínai Népköztársaság, és Tajvan ennek része. Ezt az elvet alkalmazza maga a Kínai Népköztársaság pekingi vezetése, valamit a velük diplomáciai kapcsolatot fenntartó államok túlnyomó többsége.

Azok, akik nem fogadják el az egy Kína elvet, Tajvant külön országnak tekintik, vagy a két Kína elvet fogadják el, miszerint két állam viseli a Kína nevet, a Kínai Népköztársaság és a Kínai Köztársaság, azaz Tajvan.

Kína és Tajvan útjai akkor váltak el, mikor a kínai polgárháború végén a jobboldali Kuomintang erői Tajvanra vonultak vissza, és Csang Kaj-sek vezetésével önálló államszervezetet hoztak létre. Több ország, ami vonakodott a pekingi kommunista vezetéssel diplomáciai kapcsolatba lépni, sokáig Tajvannal tartott kapcsolatot, és a Tajpejben székelő kormányt tekintették Kína törvényes képviselőjének. A kommunista Kína erősödésével azonban ez a gyakorlat fokozatosan háttérbe szorult, a '70-es években még az Egyesült Államok is szakított ezzel.

Menczer mostani posztjának apropója, hogy Tajpej és Peking között egyre rosszabb a viszony, mióta Tajvanra látogatott Nancy Pelosi, az amerikai Képviselőház demokrata elnöke. Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki az utóbbi évtizedekben a szigetre látogatott, ezt pedig a pekingi kormány nem nézi jó szemmel. A Kínai Népköztársaság ezért a látogatás idején nagyszabású hadgyakorlatot tartott Tajvan térségében, a tajvani kormány pedig lényegében azzal vádolja a Kínai Néphadsereget, hogy a gyakorlattal Tajvan megszállását készítik elő. Kedden reggel a tajvani hadsereg is éleslőszeres hadgyakorlatot tartott, egy kínai inváziót szimuláltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!