Kína nem csillapodik, újabb hadgyakorlatokat végez Tajvan közelében

2022. augusztus 8. – 09:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még be sem fejeződtek azok az éleslövészettel zajló kínai hadgyakorlatok, amiket az ország vezetése azért jelentett be, mert az amerikai házelnök, Nancy Pelosi meglátogatta a szigetet, máris itt az újabb bejelentés. A haditengerészet parancsnoksága közölte, hogy újabb gyakorlatok lesznek, célzottan a tengeri támadásokra összpontosítanak, és a tengeralattjárók elleni küzdelemre. Most már tényszerű: a diplomaták és biztonsági elemzők joggal féltek attól, hogy Kína nem áll le a nyomásgyakorlással.

Az al-Dzsazíra arról számolt be, hogy a mostani gyakorlatok időtartama és pontos helyszíne még nem ismert, de Tajvan már enyhítette a repülési korlátozásokat annak a hat zónának a közelében, ahol korábban mozgósítottak.

A tajvani védelmi minisztérium szombaton azzal vádolta meg Kínát, hogy támadást szimulál egy kiemelkedően fontos tajvani célpont ellen, miközben a kínai hadsereg több hajója és repülője haladt át a Tajvani-szoros középvonalán. A középvonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt.

Nancy Pelosi keddi látogatása után Peking 26 éve nem látott erődemonstrációt lengetett be, és több területen megszakította a kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Kína, amely saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró Tajvant, árulásként hivatkozott Pelosi útjára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!