Kínai retorziók Pelosi tajvani látogatására: több együttműködést megszakítanak az USA-val

2022. augusztus 5. – 13:11

frissítve

Kínai retorziók Pelosi tajvani látogatására: több együttműködést megszakítanak az USA-val
Az amerikai házelnök, Nancy Pelosi a tajvani kormányzónál – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kína bejelentette pénteken, hogy felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal egy sor területen, egyebek mellett leállítják a párbeszédet magas rangú katonai parancsnokok között Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt – írta az MTI. Személyesen Pelosi és közvetlen családtagjai ellen is szankciókat vezet be az ügy miatt, erről további részleteket nem közöltek pénteken.

A pekingi külügyminisztérium jelezte: Pelosi szerdai tajvani programja miatt felfüggesztik Washingtonnal a klímaváltozással kapcsolatos egyeztetéseket, és szüneteltetik a határokon átnyúló bűnözés és az illegális bevándorlók kitoloncolása terén folytatott együttműködést is. Összesen nyolc konkrét intézkedést jelentettek be Kínában az amerikai házelnök látogatása miatt.

Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön felelőtlennek és észszerűtlennek nevezte a tajvani látogatást. Azt mondta, nem fogja tűrni, hogy országának alapvető érdekei sérüljenek, és átgondolt lépéseket fog tenni Kína nemzetbiztonsága és szuverenitása védelmében.

Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása békés célokat szolgált, és nem jelent változást Washington külpolitikájában – mondta pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) külügyminiszterei kambodzsai találkozóján.

Blinken emellett feszültségcsökkentésre szólította fel Kínát, amely Pelosi érkezése nyomán nagyszabású hadgyakorlatot indított a Tajvani-szorosnál, és a manőver során kínai rakéták csapódtak a tengerbe a Japán különleges gazdasági övezetéhez tartozó területen is.

Blinken szerint semmi nem indokolja a kínai hadsereg lépését, hozzátéve, hogy Washington erős szolidaritást vállal Tokióval. Hangsúlyozta, az Egyesült Államok nem provokál feszültséget, ám továbbra is támogatja térségbeli szövetségeseit: „ott repülünk, hajózunk és működünk, ahol a nemzetközi jog erre lehetőséget ad. Nem szeretnénk viszont, hogy egyes országok, köztük Kína vagy Oroszország, veszélyeztesse a nemzetközi békét és stabilitást” – jelentette ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!