Kínai támadást szimuláló, éleslőszeres hadgyakorlatot tartottak Tajvanon

2022. augusztus 9. – 06:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel, nem sokkal azután, hogy a kínai hadsereg nagyszabású, éleslőszeres hadgyakorlatot hajtott végre Tajvan térségében, Tajvan hadserege is gyakorlatozott, kínai támadást szimuláltak. Az éleslőszeres gyakorlat a szigetország déli megyéiben jelzőfáklyák bevetésével és ágyúlövésekkel járt. A kb. egyórás gyakorlatot csütörtökön folytatják több száz katona és negyven tarack bevetésével – írja a Le Monde.

A tajvani 8. Hadtest szóvivője a sajtó képviselőinek azt mondta, a hadgyakorlatokat már korábban betervezték, ezért azok nem a kínai hadgyakorlatra adott válaszok. Tajvan katonái viszonylag gyakran szimulálnak kínai inváziót, és az ország vezetői elismerik, hogy ez most különösen esedékes, hiszen úgy gondolják, hogy Kína hadgyakorlatokkal igyekszik felkészülni a sziget megtámadására.

Kína napokkal ezelőtt azért kezdett hadgyakorlatba Tajvantól nem messze, mert Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata elnöke Peking többszöri fenyegetőzése ellenére Tajvanra látogatott. Ezzel ő az elmúlt évtizedek legmagasabb rangú amerikai tisztviselője, aki ellátogat a 23 milliós szigetre, amit a pekingi vezetés Kína részének tekint. A két országrész vezetése a polgárháború 1949-es befejezése után lépett külön utakra, míg a szárazföldi Kínában a kommunisták vették át az uralmat, a jobboldali Kuomintang párt Csang Kaj-sek vezetésével Tajvanra szorult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!