Joe Biden megígérte, hogy az amerikai katonai erők megvédenék Tajvant Kína ellen

2022. szeptember 19. – 05:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai erők megvédenék Tajvant egy kínai támadás esetén – erről beszélt Joe Biden amerikai elnök a CBS vasárnapi műsorában a Guardian cikke szerint. Igennel válaszolta aztán Biden arra is, amikor a riporter megkérte, hogy tisztázza: Ukrajnával ellentétben az amerikai katonai erők – amerikai férfiak és nők – védenék-e meg Tajvant.

Ez volt az eddigi legegyértelműbb nyilatkozata az ügyben, és szakított a régóta a „stratégiai kétértelműség” politikájával, amely lényege, hogy az USA nem teszi egyértelművé, hogy katonai választ adna-e arra, ha Kína megtámadná Tajvant.

A Fehér Ház szóvivője ugyanakkor azt mondta az interjú után, hogy nem változott az USA tajvani politikája. „Az elnök ezt már korábban is mondta, többek között Tokióban az év elején. Akkor is világossá tette, hogy a tajvani politikánk nem változott. Ez továbbra is igaz” – fogalmazott a szóvivő.

A CBS műsorában Biden arról is beszélt, hogy az USA nem támogatja Tajvan függetlenségét, és továbbra is elkötelezett az „egy Kína” politika mellett, amelyben Washington hivatalosan Pekinget ismeri el, nem pedig Tajpejt.

Kína egyelőre nem reagált a nyilatkozatra. Nemrég viszont figyelmeztették az Egyesült Államokat, hogy „ellenlépéseket” fognak tenni, miután a Biden-kormány több mint 1,1 milliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Tajvan számára.

A CNN cikke szerint Liu Pengyu kínai nagykövetségi szóvivő szombaton azt mondta, Kína „határozottan ellenzi” az eladásokat, amelyek „súlyosan veszélyeztetik” a kínai-amerikai kapcsolatokat, valamint a Tajvani-szoros „békéjét és stabilitását”. Felszólította Washingtont, hogy „azonnal vonja vissza” a döntést.

A Biden-kormányzat pénteken hivatalosan is értesítette az amerikai kongresszust a tervezett fegyvereladásról, amely mintegy 60 hajó elleni rakéta és 100 levegő-levegő rakéta eladását jelenti. Az ehhez hasonló fegyverszállítmányokat az USA Tajvan biztonsága szempontjából alapvető fontosságúnak tartja.

Kína szerint azonban az Egyesült Államok ezzel beavatkozik a belügyeibe. Kína saját területének tekinti Tajvant, amivel még az informális kapcsolatokat is megszakította, miután a függetlenségre törekvő Tsai Ing-wen-t 2016-ban megválasztották tajvani elnöknek. Tsai kormánya a védelmi minisztérium éves költségvetését jövőre mintegy 13 százalékkal emeli.

Kína augusztus elején évtizedek óta nem látott léptékű hadgyakorlatokat tartott a Tajvant körülvevő vizeken és légtérben Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására adott válaszreakcióként, majd másfél héttel később egy újabb amerikai delegáció útja miatt ismét hasonló erődemonstrációba kezdett.

Sokan tartanak Kína tajvani inváziójától, ebben a cikkben vettük sorra a lehetséges forgatókönyveket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!