Kína ellenlépésekre készül, amiért az USA rakétákat ad el Tajvannak

2022. szeptember 18. – 07:29

Másolás

Vágólapra másolva

Kína figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy „ellenlépéseket” fog tenni, miután a Biden-kormány több mint 1,1 milliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Tajvan számára.

A CNN cikke szerint Liu Pengyu kínai nagykövetségi szóvivő szombaton azt mondta, Kína „határozottan ellenzi” az eladásokat, amelyek „súlyosan veszélyeztetik” a kínai-amerikai kapcsolatokat, valamint a Tajvani-szoros „békéjét és stabilitását”. Felszólította Washingtont, hogy „azonnal vonja vissza” a döntést.

A Biden-kormányzat pénteken hivatalosan is értesítette az amerikai kongresszust a tervezett fegyvereladásról, amely mintegy 60 hajó elleni rakéta és 100 levegő-levegő rakéta eladását jelenti. Az ehhez hasonló fegyverszállítmányokat az USA Tajvan biztonsága szempontjából alapvető fontosságúnak tartja. Kína szerint azonban az Egyesült Államok ezzel beavatkozik a belügyeibe.

Tajvan szombaton közölte, hogy „üdvözli” a legutóbbi fegyvereladásokat, és köszönetet mondott az amerikai kormánynak, amiért az továbbra is végrehajtja a „biztonsági kötelezettségeit”. A tajvani külügy szerint ezek a fegyverek a sziget önvédelmének megerősítéséhez szükségesek.

Kína saját területének tekinti Tajvant, amivel még az informális kapcsolatokat is megszakította, miután a függetlenségre törekvő Tsai Ing-wen-t 2016-ban megválasztották tajvani elnöknek. Tsai kormánya a védelmi minisztérium éves költségvetését jövőre mintegy 13 százalékkal emeli.

Kína augusztus elején évtizedek óta nem látott léptékű hadgyakorlatokat tartott a Tajvant körülvevő vizeken és légtérben Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására adott válaszreakcióként, majd másfél héttel később egy újabb amerikai delegáció útja miatt ismét hasonló erődemonstrációba kezdett.

Sokan tartanak Kína tajvani inváziójától, ebben a cikkben vettük sorra a lehetséges forgatókönyveket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!