A végsőkig küzdenek az igazság morzsáiért a meggyilkolt Gabby Petito ügyében

Legfontosabb

2022. szeptember 21. – 23:25

frissítve

A végsőkig küzdenek az igazság morzsáiért a meggyilkolt Gabby Petito ügyében
Gabby Petito szülővárosában felállított emlékhely 2021. szeptember 24-én, a New York állambeli Blue Pointban – Fotó: Stephanie Keith / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába került elő a nyáron egy kétes beismerésféle a később öngyilkosságot elkövetett Brian Laundrie-tól, kevesen hiszik, hogy az első évfordulóhoz érve ne maradt volna még mit tisztázni Gabby Petito halála körül. Az Instagram tökéletesnek tűnő színfalai mögött lezajló tragédia kibontakozását 2021-ben milliók követték szinte napról napra: a furgonos szerelmespár ügye, a mosolygós nő eltűnése, a vőlegény gyanús viselkedése, a holttest megtalálása, végül a férfi eltűnése és öngyilkossága uralták a címlapokat heteken át. Mostanra alapítvány őrzi Gabby Petito nevét, és elkészült a történet első játékfilmes feldolgozása is, bár az ügy még koránt sincs lezárva. Egy perben napvilágra kerülhetnek az igazság még hiányzó morzsái is.

2021. szeptember 21. volt az a nap, amikor bizonyossággá vált, amit már egy ideje sokan sejtettek: Gabby Petitót megölték. Az FBI megerősítette, hogy a holttest, amelyet egy wyomingi nemzeti parkban találtak pár nappal korábban, az övé. És azt is rögzítette a halottkém rögtön az elején, hogy a halálát idegenkezűség okozta.

Ekkoriban már nem nagyon lehetett olyan rendszeres újságolvasó az Egyesült Államokban, aki ne tudott volna arcot kötni ehhez a két névhez: Gabby Petito és Brian Laundrie. De nemcsak az amerikai, sőt, a nemzetközi sajtó vitte a hírüket, hanem a közösségi média is a rájuk vonatkozó hashtagekkel lett tele, elvégre ők maguk is – elsősorban a 22 éves Petito – ennek a világnak a részesei voltak. Gabby Petito egyike volt azoknak a fiataloknak, akik arról álmodoznak, hogy egyszer majd életmódbloggerként teremtik meg a boldogulásukat.

Az Instagram-oldalán, a Youtube-csatornáján

azon volt, hogy példát mutasson és kedvet csináljon másoknak is egy olyan életformához, amelyben a világlátás, a kaland, az élmény, a természetközeliség előbbrevaló a tárgyak birtoklásánál.

A Petito–Laundrie-páros egy átalakított, benne alvásra alkalmassá tett furgonnal 2021 nyarán útnak indult, hogy bejárja Amerika legszebb tájait, nemzeti parkjait. A netes posztokból úgy tűnt, mintha egy valóra vált álom lett volna ez az utazás: élmények, gyönyörű helyek, sok nevetés és egy idilli párkapcsolat.

Kiáltó volt az ellentmondás a látszat és az első, baljóslatú médiahírek között, amelyek arról szóltak, hogy az utazás idő előtt félbeszakadt, Laundrie egymaga hazavezette a furgont Floridába, a szüleihez, Petito nem tartott vele, és a lányt egy ideje hiába próbálja elérni a családja. Brian Laundrie és a szülei eközben furcsán viselkedtek. Nem álltak szóba Petito szüleivel, hívásaikat nem fogadták, üzeneteikre nem válaszoltak.

Mit rejtett a halott Brian Laundrie táskája?

Petito eltűnését végül az édesanyja jelentette be a rendőrségnek, de Brianék oldaláról a rendőrök is hiába vártak információra. Laundrie-ék floridai házát időközben körbevették az újságírók, a kamerás tévéstábok, de a férfinak így is sikerült titokban elhagynia az otthonát. Mire szeptember 19-én Gabby Petito holtteste előkerült, neki már hűlt helye volt.

Végül októberben őt is csak holtan találták meg egy floridai természetvédelmi területen. Megállapították, hogy lőfegyverrel végzett magával. Maradványait egy ideig víz borította, az utána kutatók akkor jártak sikerrel, amikor a víz már visszahúzódott. Ott volt mellette a holmija is egy vízhatlan táskában. Hogy pontosan miket is tartalmazott az a táska, az a mai napig nem teljesen ismert, ugyanakkor nemrégiben esély nyílt rá, hogy a közeljövőben ez a helyzet megváltozzon.

A Myakkahatchee Creek környezetvédelmi terület elkordonozott része 2021. október 20-án, a floridai North Portban, ahol megtalálták Brian Laundrie maradványait és személyes tárgyait – Fotó: Mark Taylor / Getty Images / AFP
A Myakkahatchee Creek környezetvédelmi terület elkordonozott része 2021. október 20-án, a floridai North Portban, ahol megtalálták Brian Laundrie maradványait és személyes tárgyait – Fotó: Mark Taylor / Getty Images / AFP

Az illetékes floridai bíróság ugyanis ezen a nyáron utat engedett egy olyan pernek, amelynek a nyilvánosság előtt zajló tárgyalásain várhatóan bemutatják, de legalábbis a Petito szülők rendelkezésére bocsátják majd a táskából származó dokumentumokat. Ezt a pert Gabby Petito édesanya, Nichole Schmidt és az édesapja, Joseph Petito indították Brian szülei, Roberta és Christopher Laundrie ellen. Az ő személyük és szerepük körül gyakorlatilag az ügy kezdete óta gyűlnek gyanakvó kérdések: mennyit mondott el nekik a hazaérkezése után a fiuk a történtekről, beavatta-e őket a terveibe, segítették-e őt mondjuk nyomok eltüntetésében, tudták-e, hova ment.

A Petito szülők keresete arról szól, hogy szerintük Laundrie-ék szándékosan érzelmi megrázkódtatásnak tették ki őket.

Abban az időszakban ugyanis, amikor lányuk hollétéről és sorsáról semmit nem lehetett tudni, Petitóék hiába könyörögtek nekik információért, ők nem álltak velük szóba, csak az ügyvédjük útján adtak ki egy nyúlfarknyi közleményt, amelyben hangot adtak abbéli reményüknek, hogy a „Miss Petito” utáni keresés sikerrel jár és újra együtt lehet a családjával. Ezek a patikamérlegen kimért szavak voltak azok, amelyek miatt Hunter Carroll bíró úgy döntött, utat enged a pernek, elutasítva Laundrie-ék ellenkérelmét.

Ennél a csönd is jobb lett volna

Carroll bíró a döntése kihirdetésekor azt mondta: ha a Laundrie szülők mindvégig némaságba burkolóztak volna, akkor nem engedett volna utat Petitóék keresetének. A közlemény kiadása azonban új helyzetet teremtett. Petitóék a bíróság előtt azt adták elő, hogy

szerintük ez a szöveg tudatosan hazug volt, mivel Laundrie-ék pontosan tudták, hogy Gabby már halott, és a közlemény azzal a céllal született, hogy hamis reményt keltsen bennük, ami kegyetlenség volt.

A Laundrie szülők előtt álló pernek volt a folyománya, hogy a nyáron nyilvánosságra került egy, fiuk vízhatlan táskájából, az abban talált jegyzetfüzetből származó iromány. Egy kézírásos szövegről van szó, amelynek egyes szavai olvashatatlanná váltak ugyan, de összességében elég jó állapotban volt.

Az irományt, amelyben szerepel egy verzió a nő halálának körülményeiről, Laundrie-ék ügyvédje adta át a médiának azzal a kommentárral, hogy a transzparencia nevében teszik ezt. Ennek azonban némileg ellentmond, hogy Petitóék ügyvédjének tudomása van olyan egyéb fontos dokumentumok létezéséről is, amelyek szintén a táskában voltak, és amiket – transzparencia ide vagy oda – egyelőre még ők sem nézhettek meg tüzetesen.

Tara Petito és Joe Petito az eltűnt lányuk, Gabby Petito ügyében tartott sajtótájékoztatón 2021. szeptember 16-án a floridai North Portban – Fotó: Octavio Jones / Getty Images / AFP
Tara Petito és Joe Petito az eltűnt lányuk, Gabby Petito ügyében tartott sajtótájékoztatón 2021. szeptember 16-án a floridai North Portban – Fotó: Octavio Jones / Getty Images / AFP

Az egyik egy olyan levél, amelyet Roberta Laundrie írt a fiának Gabby halála után, és amit az ügyvéd épp csak egy pillantásra láthatott. Ebben az ügyvéd elmondása szerint szerepelt egy olyan mondat, amelyben az anya felajánlotta a segítségét fiának:

azt ígérte, ha börtönbe kerülne, küldene neki tortát, és kést sütne bele.

Petitóék ügyvédjének ezenkívül információja van egy olyan Brian-féle írásról is, amely – a nyilvánosságra hozott szöveghez képest – mást állít a nő haláláról, ennek részletei azonban egyelőre rejtve vannak.

Laundrie-ék ügyvédjének transzparenciára hivatkozó mondatait árnyalja a nyilvánosságra hozott Brian-iromány időzítése is. Éppen azon a napon került napvilágra, amikor ki lehetett zárni, hogy túl nagy figyelem jusson rá mind a média, mind a hírfogyasztók részéről. Június 24-én és a rákövetkező napokban Amerika egészen mással volt elfoglalva: az amerikai legfelsőbb bíróság felülbírálta a fél évszázados, „Roe v Wade” néven elhíresült bírósági precedenst, és a döntéssel megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme az Egyesült Államokban.

Brian: Brian tragikus hős

Az eddig nyilvánosságra került írás (amely eredeti, kézírásos formájában itt, gépelve pedig itt olvasható) egy Gabbyhez címzett levél, egy beismerésszerűség, egy öngyilkosság előtti búcsúüzenet és egy végrendelkezés keveréke.

Az ügy szempontjából legfontosabb tartalma, hogy Brian Laundrie lényegében elismeri, hogy ő oltotta ki Gabby Petito életét, de ezt gyilkosság helyett egyfajta kegyes halálként írja le.

A Brian-féle történet lényege, hogy miközben egy túráról visszafelé tartottak a furgonjukhoz, és erősen esteledett már, a nő belezuhant egy patakba, megsérült és átfagyott, iszonyúan szenvedett. A férfi állítása szerint, tehetetlennek érezve magát olyan döntést hozott, aminek a hibás voltát utólag már látja: megszabadította menyasszonyát a fájdalomtól.

A történet hihetőségével kapcsolatos problémákat legalaposabban talán Laura Richards nemzetközi bűnügyi szakértő, kapcsolatierőszak-specialista viselkedéselemző szedte össze, aki a Crime Analyst és a Real Crime Profile podcastokban is hosszasan elemezte Laundrie levelét. Néhány felvetés:

  • Miért ne tudott volna Brian segítséget kérni, hiszen mindkettőjüknél kellett lennie telefonnak, és térerő is volt a helyszínen?
  • Miért ne tudta volna elcipelni a törékeny lányt a baleset állítólagos helyszínétől a biztonságot és meleget jelentő furgonig, ami csak 5-10 percnyi járásra volt?
  • Mekkora esélye van, hogy valaki egy – az úttal egy szintben lévő – patakba eséstől olyan súlyos sérüléseket szerezzen, hogy azt lehessen hinni, nem élné túl?
  • Ki döntene a menyasszonya kegyes halála mellett percek leforgása alatt úgy, hogy a sötétben azt sem látja rendesen, milyen sérülésekről van szó egyáltalán?

A levélnek egy pillanatig nem adtak hitelt a Petito szülők sem. A nő édesanyja nevetségesnek nevezte azt.

Gabby Petito és Brian Laundrie – Fotó: Find Gabby / Facebook
Gabby Petito és Brian Laundrie – Fotó: Find Gabby / Facebook

Per vár a rendőrökre is

Egyébként nem a férfi szülei elleni az egyetlen per, amelyet a nő szülei indítottak. 50 millió dollárt (kb. 20,5 milliárd forintot) követelnek összességében egy másik perben azoktól, akiket a hatóság oldaláról felelősnek tartanak a lányuk haláláért. A per kiindulópontjának azok a 2021. augusztus 12-i események számítanak, amelyek körülbelül két héttel előzték meg Gabby Petito halálát.

Ahogy többször megírtuk, aznap Utah államban rendőri intézkedés alá vonták a furgonban utazó párt, miután kapcsolati erőszakról szóló jelzés érkezett velük kapcsolatban. A járművüket leintették nem messze az Arches nemzeti parktól, és két járőr, illetve a park két egyenruhás őre több mint egy órát eltöltöttek velük. A találkozásról a hatósági emberek testkameráival videófelvételek is készültek, ezek közül több is nyilvánosságra került. Ezeket a felvételeket is sokat elemezték azóta szakértők, rámutatva a bántalmazó kapcsolat jellegzetességeire, amelyek figyelmeztethettek volna arra, hogy Gabby Petito veszélyben lehet.

A Petito család azt veti az illetékes rendőrség, Moab City kapitánysága szemére, hogy elmulasztották megfelelően kiképezni az embereiket a családon belüli erőszakról, és ezért nem védték meg a járőreik a nőt a vőlegényétől.

A perben alperes maga a kapitányság, az akkori vezető (aki azóta már nincs a posztján), az ő helyettese, valamint a két érintett járőr, Eric Pratt és Daniel Robbins.

Egy független vizsgálat amúgy már tavaly ősszel indult az ügyben, egy másik, Utah állambeli város rendőrkapitánya folytatta le, és azzal az eredménnyel zárult, hogy számos hibát vétettek az intézkedő járőrök. Például elfogadták, amikor Gabby Petito a felelősséget magára vállalva azt mondta, ő csapott oda Brian Laundrie-nak először, a jelentésükből viszont hiányzott annak a leírása, hogy a nőn magán milyen sérülések látszottak, és nem vették fel annak a telefonos bejelentőnek a vallomását sem, aki elsőként riasztotta miattuk a 911-et, és arról számolt be, hogy „az úriember megpofozta a lányt”.

A független vizsgálatot végző rendőrkapitány a jelentésében (amely teljes egészében itt olvasható) úgy fogalmazott: képtelen kérdés, hogy ha a járőrök másként kezelik a helyzetet, talán még ma is élne-e Petito. Erre szerinte soha senki nem fog tudni választ adni. Mindenesetre összeszedett több jobbító javaslatot Moab City rendőrsége felé: továbbképzést kellene például szervezni a kapcsolati erőszak témájában, és az eljárásrenden is változtatni kellene.

A két járőrt próbaidőre bocsátották, de azóta már látni, hogy a karrierjüket nem törte derékba a Petito-ügy. Kettejük közül a rangidős, Eric Pratt, aki az épp gyakorlaton lévő újonccal, Robbinsszal szemben 16 éve volt már rendőr, például nyomozó lett mostanra. A Fox News jött elő idén augusztusban ezzel a hírrel, miután kiszúrtak egy Facebookon közzétett fotót a kapitányság oldalán, amin Pratt „E. Pratt nyomozó” feliratú öltözéket visel.

Napokon belül jön a film

Ha a Petito szülők rendőrség elleni pere sikerrel jár, a pénznek már meg is van a helye: létrehoztak egy Gabby Petito Foundation nevű alapítványt, amelynek a vállalt küldetése az eltűnt emberek felkutatásával foglalkozó és a kapcsolati erőszak ellen küzdő szervezetek segítése. Ösztöndíjat is alapítottak. Az alapítványhoz jótékony célokra gyűjtő webshop is tartozik: pólókat és telefontokokat is árulnak például olyan szövegekkel, hogy „a valódi szeretet nem bánt”. Próbálják a lehető legtöbbet kihozni abból, hogy Gabby Petito tragédiája ráirányította a figyelmet világszerte a kapcsolati erőszak ügyére.

A bántalmazó kapcsolat működése ígérkezik az előzetes alapján a fő témának abban a játékfilmben is, amely az első évforduló környékére már el is készült, a bemutatóját pedig október elsejére időzítették a Lifetime-on. Azzal a nappal elkezdődik a családon belüli erőszak megelőzésének szentelt figyelemfelhívó hónap Amerikában.

Ingyenes és a nap 24 órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a 06-80-20-55-20-as telefonszámon, ahol segítenek a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak. A NANE Egyesület is működtet segélyvonalat bántalmazott nőknek és gyerekeknek, valamint a nekik segíteni vágyóknak. Ez a 06-80-505-101-es számon hívható anonim módon, ingyenesen, hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra között, valamint szerdán 12 és 14 óra között. Az Ökumenikus Segélyszervezet online kínál anonim tanácsadást, a részletekért keresse fel ezt az oldalt. Ha kifejezetten jogi természetű kérdései vannak kapcsolati erőszakkal összefüggésben, a Patent Egyesület jogsegélyszolgálata szerdánként 16 és 18 óra, valamint csütörtökönként 10 és 12 óra között hívható a 06-70-220-2505-ös számon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!