Megjavították a zaporizzsjai erőmű fő távvezetékét

2022. szeptember 17. – 19:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombaton a helyszínen maradt szakembereinek tájékoztatása nyomán közölte a hírt, hozzátéve, hogy így az erőmű ismét közvetlenül az ukrán áramhálózatról kapja az áramot. A 750 kilovoltos távvezeték két héttel ezelőtt állt le, a korábbi három pedig már korábban elszállt, így először az egyetlen még üzemben maradó reaktor által termelt árammal biztosították az erőmű áramellátását (ez volt az ún. szigetüzem), majd ennek leállítása után az időközben helyreállított tartalékvezetékek segítségével. Ezekre a fő távvezeték megjavításával egyelőre most nincs szükség – tette hozzá a szervezet.

A távvezeték helyreállításával egy időben az ukrán Enerhoatom azt is közölte, hogy a maradék vezetékek megjavításához szükséges alkatrészeket, valamint a vészhelyzet esetén beüzemelhető dízelgenerátorokba való üzemanyagot is eljuttatott az erőműbe, amit a NAÜ megfigyelői is megerősítettek. A mostani helyzet fontos előrelépés, mert ahogy azt a NAÜ is kiemelte korábban, a megbízható külső áramforrás, illetve a tartalék áramforrások megléte nagyon fontos a nukleáris biztonság garantálásához.

A NAÜ a héten határozatban szólította fel Oroszországot, hogy hagyja el a zaporizzsjai atomerőművet, egyben felszólította az orosz hadsereget és a Roszatom orosz atomenergetikai konszernt, hogy haladéktalanul hagyjanak fel minden tevékenységükkel az atomerőmű területén és adják át a létesítmény ellenőrzését az ukrán hatóságoknak. Az erőmű helyzetéről részletesen legutóbb ebben a cikkben írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!