Helyreállították a zaporizzsjai atomerőmű mindhárom tartalék áramvezetékét

2022. szeptember 14. – 07:29

Másolás

Vágólapra másolva

Állítja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A tüzérségi támadásban megrongálódott vezetékeket ukrán mérnökök hozták rendbe. Európa legnagyobb atomerőművének hat reaktora jelenleg „hideg leállított állapotban” van, de így is van elektromos áramra szüksége az alapvető biztonsági feladatok ellátásához. A javítási munkálatoknak köszönhetően sikerült az erőmű dolgozóinak otthont adó Enerhodar város egyes részeiben bekövetkezett áramszünetet is megszüntetni.

A fejlemények ellenére a NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi ismételten hangsúlyozta, hogy továbbra is veszélyes a helyzet az orosz ellenőrzés alatt lévő, ukrán személyzet által üzemeltetett és háborús övezetben található létesítmény helyzete. Az elmúlt napokban nem történt támadás az erőmű közvetlen környezetében, távolabb viszont igen – tette hozzá. Az atomerőmű négy külső áramvezetéke üzemen kívül van, nem szolgálatat elektromos energiát a háztartásoknak, gyáraknak és más létesítményeknek.

A zaporizzsjai atomerőműbe a közelmúltban bejutottak a NAÜ szakemberei, az általuk készített jelentést Aszódi Attila nukleáris szakértő, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanárának segítségével értelmeztük.

Fotó: Stringer / AFP
Fotó: Stringer / AFP

Kövess minket Facebookon is!