Reakciók az EP döntésére: Önkényuralom az unióban, semmibe vett magyar népakarat

2022. szeptember 15. – 15:42

frissítve

Reakciók az EP döntésére: Önkényuralom az unióban, semmibe vett magyar népakarat
Szavazás az Európai Parlament 2022. szeptember 15-i ülésén – Fotó: Michel Christen / Európai Parlament

Másolás

Vágólapra másolva

Önkényuralom, kleptokrácia, protektorátus, hungarofóbia – csak záporoznak sorra a jelzők az Európai Parlament csütörtöki döntése után. A strasbourgi képviselők megszavazták a francia zöldpárti EP-képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield jelentését, amiben többek között azt írta: Magyarország nem tekinthető teljes értékű demokráciának, ezért zárolják az országnak járó uniós forrásokat.

„Tízmillió uniós polgár él ma önkényuralom alatt”

idézte fel Twitterén a döntés után a Human Rights Watch egyik 2020-as cikkét a szervezet európai médiáért felelős igazgatója. Andrew Stroehlein szerint az Európai Unió „már egy ideje nem tekinthető kizárólag demokráciákból álló szervezetnek”, ezt pedig csütörtökön „az Európai Parlament is elismerte”.

Michal Šimečka szlovák liberális képviselő az EP csütörtöki vitanapján arról beszélt, négy évvel a hetes cikkelyes eljárás megindítása után világossá vált, hogy „Orbán a demokrácia helyett a kleptokráciát, Európa helyett Putyin, a jogállam helyett a korrupciót” választotta. „Az egyik legnagyobb válságunk közepén nem folytathatja az Európai Unió Tanácsa a struccpolitikát.”

A Fidesz azt a Dobrevet szidja, aki ott sem volt

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője szerint viszont pont hogy minden rendben van a demokráciával Magyarországon – csak ezt „a baloldali szavazógépek az Európai Néppárttól a kommunistákig” nem hajlandóak elismerni:

„Protektorátus alá akarják vonni Magyarországot, semmibe véve a magyar emberek szabad akaratát, amit kinyilvánítottak az áprilisi választáson.”

„Elképesztő, ami az Európai Parlamentben zajlik” – adta meg az alaphangot első mondatával a Fidesz közleménye. Szerintük a „baloldali többségű” parlament „csak Magyarország támadásával van elfoglalva”, és azért akarják visszatartani az EP-képviselők az uniós forrásokat, mert a Fidesz nyerte az áprilisi választást. „Szégyen, hogy a magyar baloldali EP-képviselők – élükön Dobrev Klára – ismét saját hazájuk ellen dolgoznak” – zárult félrevezető módon a közlemény, hiszen Dobrev Klára nem volt jelen a csütörtöki szavazáson.

A Demokratikus Koalíció részéről viszont reagált a szavazásra Rónai Sándor, aki egyetértett a javaslattal: „Tegyük világossá: amíg Orbán lop, addig a legutolsó eurócentet is el kell zárni tőle!” Mint írta, szerinte a jelentés elfogadása világos üzenet a miniszterelnök felé arról, hogy „az Európai Unió nem tűri tovább a lopást”.

A jelentést szintén megszavazó Cseh Katalin arról írt, hogy „bár a fideszes képviselők és a szélsőjobboldali szövetségeseik »hungarofóbiát« és »boszorkányüldözést« kiáltottak” a szerdai vitán, de az Európai Parlament „továbbra is az az uniós intézmény, amely néven nevezi a problémát”. A momentumos EP-képviselő kiemelte, hogy a javaslat felszólította a Bizottságot arra: találjon módot az önkormányzatok és a civilek közvetlen pénzügyi támogatására, és „ne a magyarokat büntesse a kormány jogellenes magatartása miatt”.

Márki-Zayék szerint Orbán Magyarország ellen dolgozik

Ezzel egyetértett a jobbikos Gyöngyösi Márton is: „Én magam is azt szorgalmaztam, hogy ezt a rendszert ne finanszírozzuk tovább: az EU-s pénzeket juttassák el közvetlenül a magyar emberekhez! Most az Európai Bizottságon a sor, hogy kövesse a Parlament iránymutatását. Remélem, értették az üzenetet” – írta Facebookon az EP-képviselő.

Bár a Párbeszédnek nincs európai parlamenti képviselője, ők is reagáltak a csütörtöki szavazás eredményére:

„Európa nagy része szerint Magyarországon már nincs demokrácia. Ez olyan súlyos kritika, amit korábban soha egyetlen másik tagállam sem kapott”

– írja a párt.

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom közleménye szerint a csütörtöki szavazás „hatalmas jelentőséggel bír” és „szomorú következményekkel járhat”, hiszen Magyarország eleshet jelentős uniós forrásoktól. „Az Orbán-kormány Magyarország érdekei ellen dolgozik” – üzente Bana Tibor, a szervezet elnökségi tagja.

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Parlament 433 képviselője elfogadta 123 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett azt az állásfoglalást, ami szerint az Európai Bizottságnak mindaddig zárolnia kell az összes Magyarországnak járó uniós forrást, amíg a magyar kormány nem orvosolja a jogállamisági problémákat. A megszavazott állásfoglalás ugyan semmilyen kézzelfogható következménnyel vagy szankcióval nem jár, de hatással lehet az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások eredményére. Bővebben a csütörtöki döntésről itt olvashat.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!