Ukrajna azt állítja, hogy csapataik 50 kilométerre vannak az orosz határtól

2022. szeptember 11. – 08:13

frissítve

Ukrajna azt állítja, hogy csapataik 50 kilométerre vannak az orosz határtól
Megsemmisült páncélozott járművek a harkivi területen lévő Balaklijában 2022. szeptember 10-én – Fotó: Juan Barreto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot orosz ágyúzás érte vasárnap, a város nagy részében nincs áram és víz – írja a város polgármesterének közleménye alapján a CNN.

A közlemény szerint az oroszok egy infrastrukturális létesítményt találtak el, ezért ment el az áram. Áram nélkül viszont a pumpák sem működnek, ezért sok háztartás marad víz nélkül.

A polgármester szerint a támadás az oroszok aljas és cinikus bosszúja, amivel a régióban elért ukrán sikerekre reagáltak. A CNN nem tudta megerősíteni a támadás tényét.

Az orosz határ közelében található településeken vonták újra fel az ukrán zászlót – írja a CNN hely tisztviselők közleményei alapján. Ilyen például Kozacsa Lopany, ami 5 kilométerre található az orosz határtól, és ami március óta a megszálló erők fontos adminisztratív központjaként szolgált.

Egy helyi önkormányzati jelentés szerint az oroszok ma reggel maguktól hagyták el Tokorivkát. A terület vezetője szerint a katonák sok lőszert hagytak a korábban megszállt területeken. A CNN-nek azt mondta, hogy a megszálló erők a szakadár területekről érkeztek, és gengszterként viselkedtek. Azt mondta, hogy ugyan senkit nem öltek meg, de volt, akit megvertek, megkínoztak, vagy más módon megfélemlítettek.

A harkivi katonai vezetőség szerint több mint 40 települést szabadítottak fel a régióban. Ezek mind olyan területek, ahol – a vezetés szerint – az ukrán erők teljesen visszaszerezték az uralmat. Azt is kihangsúlyozták, hogy a legtöbb esetben az oroszok nem csak simán, maguktól visszavonulták, heves harcokkal jutottak el idáig.

Helyiek ukrán zászlókat tűztek ki szobrokra a vasárnap felszabadított, harkivi Balaklijába – Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP
Helyiek ukrán zászlókat tűztek ki szobrokra a vasárnap felszabadított, harkivi Balaklijába – Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP

Az ukrán vezérkar közleményben azt írta, hogy Luhanszkban is visszafoglaltak egy fontos települést. Szvatove szombaton még 40 kilométerre volt a fronttól, de a vezérkar szerint az oroszok ma elhagyták a települést.

Szvatove az orosz logisztika egyik fontos központja volt, a településen át küldtek új ellátmányokat a déli csapatoknak. Helyi beszámolók szerint az oroszok 20 civil autót loptak el a meneküléshez a helyiektől, de ezt független forrásokból egyelőre nem lehet megerősíteni,

Az orosz katonai vezetést kritizálta Ramzan Kadirov, Csecsenföld oroszbarát vezetője – írja a Guardian. Ezzel az ukrán előrenyomlulásra reagált, ugyanis az ukrán fegyveres erők olyan területeket foglaltak vissza, amiről a megszálló erők azt gondolták, hogy örökre meg tudják tartani. Kadirov szerint előfordulhat, hogya az orosz vezetésnek nincs elég pontos képe a valós helyzetről.

Vlagyimir Putyin és Ramzan Kadirov egy megbeszélésen 2019-ben – Fotó: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP
Vlagyimir Putyin és Ramzan Kadirov egy megbeszélésen 2019-ben – Fotó: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP

„Hibákat követtek el, és szerintem le fogják vonni a szükséges következtetéseket. Ha ma vagy holnap nem történik változás a stratégiában, kénytelen leszek beszélni a védelmi minisztérium vezetésével és az ország vezetésével, hogy elmagyarázzam nekik a valós helyzetet a helyszínen. Ez egy nagyon érdekes helyzet. Megdöbbentő, azt mondanám”

– mondta a Guardian fordítása szerint egy hangüzenetben a Telegramon.

„A francia fél kezdeményezésére Vlagyimir Putyin telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel” – olvasható az orosz elnök oldalán. „Részletes és őszinte” eszmecserét tartottak „az ukrajnai helyzetről”, de a beszélgetés központi témája a zaporizzsjai atomerőmű volt.

Putyin megemlítette, hogy szerintük az ukránok ágyúval lövik az erőművet. Fontos megjegyezni, hogy az ukránok is ezt állítják az oroszokról, de egyik oldal sem tud bizonyítékokat felmutatni. Az orosz elnök ismét megvádolta Ukrajnát azzal, hogy a Nyugattól kapott fegyverekkel civil célpontokat lőnek a Donbaszban.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Macron megjegyezte, hogy az erőművel kapcsolatos veszélyek fő forrásai az ott állomásozó orosz katonák. Megkérte az orosz elnököt, hogy vonja ki a nehéztüzérséget az erőmű területéről, és arra is, hogy működjenek együtt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel és kövessék az ügynökség ajánlásait. Azt is kijelentette, hogy Oroszországnak azonnal fel kéne hagynia az invázióval.

A közlemény szerint az orosz és francia elnök is kifejezte hajlandóságát a „nem átpolitizált interakciókra”.

Emmaunel Macron és Vlagyimir Putyin Moszkvában találkoztak február elején, három héttel az invázió kezdete előtt – Fotó: Thibault Camus / Pool / AFP
Emmaunel Macron és Vlagyimir Putyin Moszkvában találkoztak február elején, három héttel az invázió kezdete előtt – Fotó: Thibault Camus / Pool / AFP

Az élelmezési válság is szóba került. Putyin szerint a fekete-tengeri kikötőkből induló gabonaszállítmányoknak a fejlődő országokban lenne a helye, és többek között ezért azt is kérte, hogy az Európai Bizottság ne állítson akadályokat az Afrikába, a Közel-Keletre és Dél-Amerikába tartó orosz mezőgazdasági export elé.

Hétfőn megszületik egy egyezmény Franciaország és Románia között, ami szerint a franciák különböző módokon támogatják Romániát az ukrán gabonaexport megsegítésében – írja a Retuers. Erről Clement Beaune francia közlekedési miniszter beszélt vasárnap az LCI tévében.

„Holnap aláírok egy megállapodást Romániával, amely lehetővé teszi, hogy Ukrajna még több gabonát juttasson ki (...) Európába és a fejlődő országokba, különösen a mediterrán országokba, amelyeknek szüksége van erre az élelemre”

– mondta Beaune.

Magtárak a romániai Konstanca kikötőjében. A háború kezdete óta több, Odesszába tartó hajó is itt kötött ki – Fotó: Penelope Thomaidi / Hans Lucas / AFP
Magtárak a romániai Konstanca kikötőjében. A háború kezdete óta több, Odesszába tartó hajó is itt kötött ki – Fotó: Penelope Thomaidi / Hans Lucas / AFP

Az Európai Unióban Franciaország után Románia exportálja a legtöbb gabonát EU-n kívüli országoknak, kukoricából pedig ők a legnagyobb EU-n kívülre exportálók. A megállapodás szerint Franciaország többek között segít Romániának néhány kikötő korszerűsítésében.

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bejelentette, hogy helyre tudták állítani a zaporizzsjai atomerőmű azon tartalékvezetékét, ami biztosítja a reaktorok hűtéséhez szükséges áramot.

Az elektromos vezeték tegnapi helyreállítása után, az erőmű üzemeltetője ma reggel leállította az utolsó működő reaktort is – írta Twitter oldalán a NAÜ. A megszállt atomerőmű utolsó blokkját vasárnap reggel állította le az Enerhoatom. Előző héten végleg megszakadt az összeköttetés az erőmű és a hálózat között, így az több mint egy hete nem táplál áramot az ukrán hálózatba.

Az ukrán elnök legfrissebb üzenete szerint az fegyveres erőik felszabadították a Harkiv régióban található, a korábban nagyjából 3700 lakost számláló Chkalovske települést.

„Újabb felszabadult település! A 14. gépesített dandárnak köszönhetően az ukrán zászló visszatért Chkalovskéba, Harkiv régióba”

– mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij egy pénteken közzétett videóüzenetében jelentette be, hogy az ukrán fegyveres erőknek több mint 30 települést sikerült felszabadítaniuk és ellenőrzésük alá venni a harkivi régióban.

Az ukrán erőknek Harkivtól északra, az orosz határ 48 kilométeres körzetébe sikerült előrenyomulniuk, ugyanebben a régióban délre és keletre is terjeszkednek – mondta Valerij Zaluzsnyij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

Orosz állásokat készülnek lőni ukrán tüzérek a keleti fronton, Harkiv közelében 2022 augusztusában – Fotó: Andrij Marienko/MTI/AP
Orosz állásokat készülnek lőni ukrán tüzérek a keleti fronton, Harkiv közelében 2022 augusztusában – Fotó: Andrij Marienko/MTI/AP

A Telegramon közzétett üzenete szerint az ukrán csapatok több mint háromezer négyzetkilométer területet foglaltak vissza ebben a hónapban. Hozzátette, hogy országa folytatja az Oroszország által megszállt területek felszabadítását. A tábornok által mondott háromezer négyzetkilométernyi visszafoglalt terület jóval több, mint amit az ukrán elnök mondott szombaton. Zelenszkij állítása szerint ebben a hónapban csak kétezer négyzetkilométert foglaltak vissza.

(Reuters)

Teljesen leállt az orosz kézen lévő ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű működése – közölte vasárnap az erőműért felelős Enerhoatom. Az ügynökség szerint az erőmű áramellátásának visszaállítása lehetővé tette a biztonságos működést, így lekapcsolták a hatodik, egyben utolsó működő reaktort is. A reaktort helyi idő szerint hajnali 3 óra 41 perckor leválasztották az országos hálózatról, jelenleg pedig folynak az előkészületek a „hűtésre és hideg állapotra állításra” – írták.

 Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ felügyelői távoznak az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőműből. Az erőmű Ukrajna energiaellátásának 20 százalékát biztosította.- Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ felügyelői távoznak az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőműből. Az erőmű Ukrajna energiaellátásának 20 százalékát biztosította.- Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Kijev a héten felszólította az oroszok által megszállt területek lakóit, Európa legnagyobb atomerőműve körül, hogy saját biztonságuk érdekében hagyják el a környéket. Oroszország és Ukrajna hetek óta egymást vádolja az erőmű bombázásával. Az ENSZ megfigyelői egy hete jelentették, hogy zaporizzsjai atomerőmű utolsó fő távvezetéke is leállt. Ezt követően Enerhoatom közölte: megszakadt az összeköttetés a zaporizzsjai atomerőmű és az ukrán hálózat között, így az már nem táplál áramot az ukrán hálózatba.

(Guardian)

A brit védelmi minisztérium napi jelentése az orosz elnök által szeptember 7-én megfogalmazott állításokat cáfolja az ENSZ adatai alapján. Putyin azt állította, hogy az ukrán gabonaszállítmányok jelentős részét az EU-ba szállították és mindössze hatvanezer tonna jutott a fejlődő országokba.

Az ENSZ adatai szerint körülbelül 30%-ot szállítottak Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia alacsony és közepes jövedelmű országaiba – állítja a minisztérium. A britek szerint Oroszország szándékos félretájékoztatást folytat és igyekszik hárítani az élelmiszerbiztonsági problémákat.

  • A brit hírszerzés szerint az orosz erők északon és délen is kénytelenek védekezni.
  • Délen a Herszon felszabadítására indított offenzíva dezinformációs kampány volt, hogy elterelje Oroszország figyelmét a Harkiv térségében készülő valódi támadásról – közölték az ukrán különleges erők.
  • Északon az ukránok három nap alatt visszafoglalták a megszállt harkivi régió több mint egyharmadát. Az ukránok visszafoglaltak több várost, az oroszok a bekerítés elől menekülve kivonultak Izjumból.
  • Az ukrán hadsereg újra közeledik az oroszok által megszállt donyecki és luhanszki szakadár területekhez.
  • Szentpétervári orosz tisztviselők hazaárulással vádolták meg Putyint, a rendőrség beidézte őket.

„Katonáink mozgása a front különböző irányaiban folytatódik. A szeptember eleje óta tartó aktív akciók részeként már mintegy kétezer kilométernyi területet szabadítottuk fel. Ezekben a napokban az orosz hadsereg a legjobb oldalát, a hátát mutatja. És végül is jó választás számukra a menekülés. Ukrajnában nincs, és nem is lesz helye a megszállóknak” – mondta szombat esti beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Hozzátette: garantálják, hogy a fogságba esett orosz katonákat a genfi egyezményeknek megfelelően kezelik.

Zelenszkij beszámolt arról, hogy telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel. Azt mondta, tájékoztatta őt a fronton zajló tevékenységről és a további kilátásokról. „Megvitattuk a zaporizzsjai atomerőműnél történt orosz provokációkat, valamint az erőmű azonnali demilitarizálásának és az orosz csapatok azonnali kivonásának szükségességét. Beszéltem továbbá hazánk védelmi támogatásának növeléséről, az Oroszországra gyakorolt nyomás fokozásáról, különösen a szankciókkal kapcsolatos nyomásról,valamint az orosz állampolgárokra vonatkozó vízumkorlátozásokról” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!