Putyin telefonon egyeztetett Macronnal a zaporizzsjai atomerőműről

2022. szeptember 11. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A francia fél kezdeményezésére Vlagyimir Putyin telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel” – olvasható az orosz elnök oldalán. „Részletes és őszinte” eszmecserét tartottak „az ukrajnai helyzetről”, de a beszélgetés központi témája a zaporizzsjai atomerőmű volt.

Putyin megemlítette, hogy szerintük az ukránok ágyúval lövik az erőművet. Fontos megjegyezni, hogy az ukránok is ezt állítják az oroszokról, de egyik oldal sem tud bizonyítékokat felmutatni. Az orosz elnök ismét megvádolta Ukrajnát azzal, hogy a Nyugattól kapott fegyverekkel civil célpontokat lőnek a Donbaszban.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Macron megjegyezte, hogy az erőművel kapcsolatos veszélyek fő forrásai az ott állomásozó orosz katonák. Megkérte az orosz elnököt, hogy vonja ki a nehéztüzérséget az erőmű területéről, és arra is, hogy működjenek együtt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel és kövessék az ügynökség ajánlásait. Azt is kijelentette, hogy Oroszországnak azonnal fel kéne hagynia az invázióval.

A közlemény szerint az orosz és francia elnök is kifejezte hajlandóságát a „nem átpolitizált interakciókra”.

Emmaunel Macron és Vlagyimir Putyin Moszkvában találkoztak február elején, három héttel az invázió kezdete előtt – Fotó: Thibault Camus / Pool / AFP
Emmaunel Macron és Vlagyimir Putyin Moszkvában találkoztak február elején, három héttel az invázió kezdete előtt – Fotó: Thibault Camus / Pool / AFP

Az élelmezési válság is szóba került. Putyin szerint a fekete-tengeri kikötőkből induló gabonaszállítmányoknak a fejlődő országokban lenne a helye, és többek között ezért azt is kérte, hogy az Európai Bizottság ne állítson akadályokat az Afrikába, a Közel-Keletre és Dél-Amerikába tartó orosz mezőgazdasági export elé.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!