Az ukránok szerint komoly veszteségeket szenvedtek az oroszok Herszonnál

2022. augusztus 31. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikaiak szerint ugyan ez még mindig inkább csak az előkészületi fázis, mintsem valódi offenzíva, az biztos, hogy Herszon környékén a hét elején ellentámadásba lendült az ukrán hadsereg, melynek hivatalos tájékoztatása szerint mostanra komoly veszteségeket okoztak a megszálló orosz erőknek.

Azt ugyanakkor továbbra is nehéz megállapítani, hogy pontosan mi zajlik Herszon környékén: az oroszok megkezdték az ottani fronton élő civilek evakuálását és komoly aknásításba kezdtek a területen, ezen kívül azonban kategorikusan tagadták azokat az ukrán állításokat, hogy több helyen is sikerült áttörniük az orosz védelmet.

Épp ellenkezőleg, az orosz álláspont az, hogy a Herszon körüli és a közeli Mikolajiv régióban folytatott offenzíva „szánalmasan kudarcot vallott”, sok áldozatot követelt. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a déli offenzívával kapcsolatban is hasonlókat közöl napok óta: hétfőn 560, kedden 1200, szerdán pedig már több mint 1700 halott ukrán katonáról nyilatkozott. A harcoló felek állításait független forrásból természetesen nem lehet megerősíteni.

Mathieu Boulegue, a Chatham House nevű think-tank szakértője a BBC-nek szerdán arról beszélt, hogy a Herszon körüli offenzíva célja az, hogy az oroszok ne tudják erőszakkal Oroszországba integrálni a háború eleje óta általuk ellenőrzött területeket.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!